MEDICINA

Fil­lé­res ma­gyar zöld­ség, ami jobb, mint a vi­ta­min

Nem csak fű­szer, de gyógy­szer is! Fo­gyaszd tu­da­to­san ezt a min­den­napi cso­da­szert. Le­gyél te is ja­vas­asszony! Tudd meg, mire jó.

Fehérrépának is hívjuk, pedig a zellernek a rokona. Rengeteg ásványi anyag és vitamin található benne: C-, A-, E-, B-vitamin, vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor,stb. Gyógyhatása miatt nem csak a népi gyógyászat, természetgyógyászat alkalmazza, de a tudomány is elismeri. Használatáról már az ókori görögök beszámoltak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vérnyomás

Nem véletlen, hogy a vérnyomást csökkentő keverékek mind tartalmaznak petrezselymet. Ez vízhajtó hatásának köszönhető. Vigyázat: nagy mennyiségben fogyasztva a hasznos káliumot is kiüríti.

Gyomor, bél, emésztés

Az emésztést segíti, a gyomor-és bélpanaszokat enyhíti.

Vese és húgyhólyag

Rendkívül magas káliumtartalmának köszönhetően serkenti a vese működését, erősen vízhajtó. Lábduzzadás esetén fogyassz petrezselyemteát. Kíméli is a vesét, a benne lévő nagy mennyiségű kalcium tisztítja a húgyhólyagot. Felfázás, hólyaghurut esetén és vesekő, vesehomok megelőzésére is ajánlja a népi- és a természetgyógyászat.

Vérképző

Magas vastartalma miatt vérképző hatású. Avért tisztítja és lúgosítja.

Női panaszok

A petrezselyemgyökér csökkenti a menstruációs görcsöket, és méhösszehúzó hatása miatt a menstruációs ciklus szabályozásában is hasznos.

Eközben a címlapon

Szem

Magas vitamintartalma látásjavító csodaszerré avatja, sőt még szürkületi vakság gyógyítására is alkalmas.

Szájszag

Rágj el egy teáskanálnyi friss petrezselymet, és megszűnik a kellemetlen szájszag. Még a fokhagymaszagot is eltünteti. Nem csupán frissíti, defertőtleníti is a szájüreget. Emésztési panaszokra, székrekedésre is hatásos.

PETREZSELYEMTEA KÉSZÍTÉSE:

1. Forrázz le két evőkanál petrezselyemzöldet és aprított petrezselyemgyökeret három dl vízzel.

2. Fedd le, majd 10-15 perc múlva szűrd le.

3. Étkezés előtt idd meg. Vesekő és hólyaghurut esetén naponta háromszor fogyaszd.