DIÉTA

Sosem ta­lál­nád ki, mit esz­nek azok az em­be­rek, akik 100 évig élnek

A vi­lá­gon 5 olyan táj­egy­ség van, ahol na­gyon sokan érik meg a 100 éves kort. Ka­pasz­kodj meg: ezek­nek az em­be­rek­nek nincs tit­kuk, leg­föl­jebb annyi, hogy mit esz­nek. Egé­szen el­ké­pesztő, de több­nyire még csak nem is kü­lön­le­ges­sé­gek­ről van szó! Ezt nézd!

A világon 5 olyan „kék zóna” van, ahol nem ritkaság, ha valaki száz évig él. Szakértők szerint ehhez több tényező együttállására is szükség van. Ezeken a helyeken ugyanis jellemző az idősek tisztelete, a természetközeli életmód, az általánosan jóindulatú légkör, és persze a főként növényi alapú, természetes eredetű élelmiszerekre épülő étrend is. Lássuk, hol számíthatnak sokan hosszú életre, és mit esznek mindehhez.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ikaria, Görögország

Az itt élők étrendjében gyakran szerepel a krumpli, a kecsketej, a méz, a hüvelyesek (például a csicseriborsó, a lencse és a bab), a vadon növő zöldfélék, a gyümölcsök és a frissen fogott hal.

Okinawa, Japán

A japán sziget lakói gyakran esznek keserű dinnyét, tofut, fokhagymás és shiitake-gombás ételeket, barna rizst, mindezeket pedig zöld teával öblítik le.

Fotó. Pixabay
Fotó. Pixabay
Szardínia, Olaszország

Errefelé a helyi szőlőből készült bort sem vetik meg az emberek, de a bogáncstea is gyakori italuk. Sokszor kerül az asztalukra babból, csicseriborsóból és édesköményből készült étel, mandula és paradicsom is.

Loma Linda, Kalifornia, Egyesült Államok

Az itteni lakosok kedvence a lazac, az avokádó, a zabkása, a bab, a diófélék és a teljes kiőrlésű kenyér. Gyakran isznak szójatejet.

Fotó. Pixabay
Fotó. Pixabay
Nicoya-félsziget, Costa Rica

A yamszgyökér, a banán és a papaja mindennapi táplálék errefelé, ahogy a sütőtök, a kukorica és a bab is.

Eközben a címlapon