DIÉTA

Figyelj, ennyit tudsz hízni egyetlen nap alatt!

Vajon mennyi tud felszaladni rád, amikor egy nap elengeded magad, és nem ragaszkodsz az egészséges étkezéshez, ráadásul sportolni sem mész? Eláruljuk, kell-e félned a hirtelen felszaladó zsírpárnáktól.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Megjött, és nem tudsz ellenállni az édességnek? Családi vacsorán voltál, és majd kipukkadsz? Vagy csak fáradt vagy, és kétségbeesetten próbálsz gyorsan energiához jutni? Vajon ilyenkor mennyire teszel tönkre mindent, amit a diétázással töltött hetek alatt elértél?

Nyugi, egyetlen nap alatt nem tudsz annyi élelmiszert magadhoz venni, amitől akár csak fél kilót is híznál. Egyetlen nap alatt akkor sem fogsz elhízni, ha teljesen elszaladt veled a ló. Ahhoz, hogy fél kilós hízást produkálj, 3500 kalóriával kell többet enned a megszokottnál. Ha eddig 2000 kalórián éltél, akkor egy nap alatt összesen 5500 kalóriát kell elfogyasztanod, lehetőleg szénhidrátban és cukorban gazdag élelmiszerekből.

Kutatások próbálták igazolni vagy cáfolni azt az érzést, amiről a legtöbben beszámolunk egy-egy húzósabb ünnepi szezonban akár 2-5 kilót is felszedünk. A legtöbb esetben a hízás nem több fél kilónál. Egy vizsgálatban például csak a résztvevők 10 százaléka szedett fel 2 kilónál többet a karácsonyi-szilveszteri időszakban.

Ha túleszed magad, attól persze lehet, hogy másnap puffadsz, és nehéznek érzed a gyomrodat. De ha kijavítod a hibát, vagyis ésszel táplálkozol, és mozogsz, akkor nem kell félned a hízástól. Ünnepekkor sem akkora hiba, ha belaksz a mama főztjéből, csak ne legyen belőle szokás, a hétköznapokon térj vissza az egészséges étrendhez, és főként a rendszeres mozgáshoz.

címkék: