RIPOSTER

Fi­gye­lem, tá­mad­nak az al­ler­giát okozó gom­bák

A sze­zon kel­lős kö­ze­pén va­gyunk, so­kak­nak is­me­rős az ilyen­kor szo­ká­sos orr­fo­lyás, tüsszö­gés, visz­kető szem. Saj­nos a kö­vet­kező na­pok­ban ez vár az al­ler­gi­á­sok egyik nagy cso­port­jára...
címkék:
  • Szerző: RIPOST

Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja várhatóan továbbra is jellemzően a közepes, a csalánféléké a közepes-magas tartományban alakul. Ám az ÁNTSZ legfrissebb tájékoztatása szerint a kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a nagyon magas, extrém szintet.

„Legnagyobb mennyiségben a korhadó, rothadó növényi maradékokban, avarban, mezőgazdasági termőterületeken fordulnak elő, onnét kerülnek a levegőbe, tehát ne az ehető, kalapos gombákra gondoljunk. A szabadban található penészgombák spórája egészen szeptemberig megtalálható a levegőben”

– nyilatkozta a -nak az ÁNTSZ tisztifőorvosa.

ILLUSZTRÁCIÓ
ILLUSZTRÁCIÓ

Dr. Stánitz Éva szerint ha valaki elkezd tüsszögni, folyik az orra, könnyezik a szeme, azonnal forduljon orvoshoz.

„Az allergiás tünetek nem múlnak el maguktól, sőt, ha nem foglalkozunk velük, akár súlyosabb szövődményei is lehetnek. A tünetek enyhítéséhez mindenképpen kezelésre van szükség, a panaszokat orrspray-vel, szemcseppel, tablettával, asztma esetén hörgőtágítóval lehet csillapítani. Az allergológus szakorvos gyors és fájdalommentes vizsgálattal megállapítja, hogy mely allergének milyen mértékben okoznak érzékenységet. Így könnyebben megtalálhatjuk a leghatásosabb kezelési módot”

– mondta dr. Stánitz Éva, majd hangsúlyozta: az immunterápia hosszú távú megoldást jelenthet!

Eközben a címlapon
ILLUSZTRÁCIÓ
ILLUSZTRÁCIÓ
Hasznos tippek pollenallergiásoknak - Városokban reggel 6 és 8 között, vidéken este 7 és éjfél között szellőztessen. Ilyenkor kevesebb a pollen mennyisége a levegőben. - Szereljen fel pollenszűrő hálót, ami a levegőben lévő szemcsék legalább 85 százalékát megszűri. - Hagyja az egész nap viselt ruháját a hálószobán kívül. - Lefekvés előtt mosson hajat. - Ne tartson virágzó növényeket a hálószobában. - Ha kertje van, ne ön vágja a füvet, de ne hagyja elburjánzani a növényzetet.
címkék: