KÜLFÖLD

Férj­hez mész, vagy meg­öl­lek! 3 éves fe­le­sé­gek Je­men­ben

Ez a tör­té­net ma már "csak" a túl­élés­től szól. A le­endő és te­he­tő­sebb férj - a vá­sárló - ho­zo­mánnyal tá­mo­gatja a csa­lá­dot és ezzel meg­menti az éh­ha­lál­tól.
  • Szerző: SZM

Néhány éve egy jemeni, 13 éves „asszony” került a nyugati országok újságjainak a címlapjaira, aki az esküvője után négy nappal meghalt. Az orvosok egyértelműen megállapították, hogy a kislánynak a közösülés miatt szétszakadtak a belső szervei, halálát elvérzés okozta.

A gyermeklányok házasságba kényszerítéséről már több nagy hatású dokumentumfilm is készült. Az egyikben, amelynek képkockáját alább mutatjuk, megszólalt az apa is, aki azt mondta a lányának, hogy megöli, ha nem megy férjhez.

Ami új ebben a szomorú történetben, arról az Oxfam jótékonysági szervezet számolt be.

Kiderült, hogy immár nem 6-8 éves kislányokat kényszerítenek férjhez, hanem egyre több 3 évest is előre eladnak a leendő vőlegénynek.

Kegyetlenség? Csak részint az, mert másképp maga a család, benne a szóbanforgó kislánnyal egyszerűen éhen halna. Az elhúzódó vallásháború miatt az ENSZ adatai szerint már 24 millió jemenit fenyeget ez a veszély.

A három éves és alig idősebb kislányok férjhez adásának tehát már semmmi köze ahhoz, hogy Mohamed próféta 6 éves korában elvette Aishát /majd amikor 9 éves volt, akkor kezdett el vele házaséletet élni/. Ez már “csak” a túlélésről szól. A leendő és tehetősebb férj – a vásárló – hozománnyal támogatja a családot és ezzel megmenti az éhhaláltól.

Az ENSZ tavaly már felszólította Szaúd-Arábiát, hogy fejezze be Jemen bombázását, de ez nem hatott.

Eközben a címlapon

Forrás: Dailymail