INSIDER

Jól vi­gyázz, ezek a rep­téri tol­va­jok új cél­pont­jai!

Öt eset pár nap alatt, mil­liós kár­ral! A fe­ri­he­gyi rep­té­ren megint ren­ge­teg cso­ma­got dézs­mál­nak meg. Ennek az is oka lehet, hogy a fa­pa­do­sok meg­vál­toz­tat­ták a sza­bá­lyo­kat, és gyak­ran az utolsó pil­la­nat­ban szól­nak, hogy nem vi­he­tik fel a fe­dél­zetre a ké­zi­poggyászt az uta­sok.
  • Szerző: Ripost

Hiába értek tetten szeptember elején egy éppen bőröndöt fosztogató rakodót civil ruhás rendőrök a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a nyár vége óta nem pihennek a reptéri tolvajok: szeptemberben megint megszaporodtak a lopások, lopási kísérletek. Az egyik legdurvább eset Gallus Attila idegenvezetővel történt, aki a hétvégén Párizsból utazott Budapestre az Easyjettel. Az utolsó pillanatban közölték vele és pár másik utassal, hogy nincs hely a fedélzeten a kézipoggyászuknak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hirtelen szóltak, hogy nem viheti fel a fedélzetre

„Sosem teszek készpénzt vagy műszaki holmit a bőröndömbe. A kézipoggyászba viszont igen, és most váratlanul ért a felszólítás. Úgy döntöttem, nem várakoztatok meg másokat a táskakipakolással, inkább elforgattam a számzárat és leadtam a pakkom” – meséli a -nak Attila, aki csak otthon szembesült a lopással. „A zárt kézipoggyászon semmi gyanús nem volt, ám amikor kinyitottam és láttam, hogy a benne lévő oldaltáskám cipzárja nyitva, tudtam, baj van. Abban tároltam a cég pénzét, az utasok által kint befizetett fakultatív utak árát, mintegy 4500 eurót és 500 dollárt, amiből alig száz eurót találtam csak meg. Felnyithatták a külső számzárat…

Feljelentést tettem, közel 1,5 millió forint a károm”

– mondja a férfi, aki szerint biztos, hogy Magyarországon történt a bűncselekmény.

„Az én kis bőröndöm bukkant fel utoljára a futószalagon, és rajta volt a légitársaság kézipoggyász-matricája, ami  szinte felhívás az átkutatásra a tolvajok számára” – vélekedik Attila.

Eközben a címlapon

Az új szabályzat miatt kellett leadnia a kézipoggyászt

Tóth-Tamaskovics Lilla Budapestről repült Pisában, s a Ryanair új szabályzata miatt a beszálláskor adta le a kézipoggyászát.

„Mikor visszakaptam,

meglepődve láttam, hogy a kódcseréhez való mesterkulcs nyílását szétforgácsolták, s a zár kiáll. Nagyon megijedtem, mert tíz perc küzdelem árán tudtam csak kinyitni.

Írtam a reptérnek, mely a légitársasághoz irányított, mondván, övék a felelősség. Hazaérkezéskor jeleztem a problémát Ferihegyen a földi kiszolgálást végző Celebi munkatársának, aki közölte, kint kellett volna panaszt tennem, bár a zársérülésért nem vállal felelősséget a légitársaság. Jeleztem, hogy a zár felfeszítése egyértelművé teszi, ez nem sima sérülés, hanem szándékos, mire nevetve csak annyit mondott, hogy, hát igen, s ezzel lezártnak tekintette a témát. Bár szerencsére nem tűnt el semmim, mert nem sikerült a tolvajnak kinyitnia, de a zár azóta sem zárható, így használhatatlan a 40 ezres bőröndöm” – mondja a -nak felháborodottan Lilla. Hozzátette: a jövőben inkább autóval utazik, illetve Bécsből repül.

Értékes óra, spéci szerszám tűnt el a bőröndből

Nem ők az egyetlen friss károsultak. B. Dánielnek a több százezer forintos órája, K. Zozónak több szerszáma tűnt el a bőröndjéből. M. Edit pedig azt írja a Facebookon: „Kedves Budapest Airport! Jól sikerült nyaralásunkat némileg beárnyékolta a tény, hogy hazaérkező bőröndünkön a zárat -a nagy fogás reményében- a reptér dolgozóinak sikerült megbabrálniuk."

Fotó: 123RF

Kerestük Hardy Mihályt, a Budapest Airport szóvivőjét, hogy megtudjuk, az augusztusban elért 1,5 milliós abszolút utasszám-rekord mellett nem kívánnak-e drasztikusabban fellépni a poggyászfosztogatók ellen, például testkamerákkal, mely más reptereken is bevált, ám lapzártánkig nem értük el.