MAMAKLUB

Fe­renc pápa el­árulta, mit gon­dol a nyil­vá­nos szop­ta­tás­ról

Őszent­sége a Six­tus-ká­pol­ná­ban tar­tott szer­tar­tá­son arra biz­tatta az anyá­kat, hogy nyu­god­tan etes­sék meg a szer­tar­tás alatt gyer­me­ke­i­ket.
  • Szerző: Virág

Ferenc pápa28 baba keresztelőjét tartotta vasárnap, amikor több kicsi is hangosan sírni kezdett a hosszú szertartás miatt. Az édesanyák viszont nem merték megetetni nyűgös gyermekeiket, mert úgy gondolták, a kápolna szentségében bűn lenne felfedni keblüket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az éhes picik sírását hallva, a pápa humorral oszlatta el az anyák szorongását: „Megkezdődött a koncert”; majd hozzátette, hogy valószínűleg Jézus első kinyilatkoztatása is az volt, hogy csecsemőként sírni kezdett. Ezután arra biztatta az anyákat, hogy bátran szoptassanak, hiszen Szűz Mária is így gondoskodott Jézusról.

„Hosszú a ceremónia, persze, hogy sír, aki éhes. Ennek ez a rendje” – folytatta őszentsége. Egy nő végül megfogadta a tanácsot, és megetette babáját.

Nem ez az első alkalom, hogy Ferenc pápa kiállt a nyilvános szoptatás mellett, a tavalyi keresztelő szertartáson is hasonló kijelentést tett. 2013-ban pedig, az olasz La Stampa-nak adott interjúban mesélt egy fiatal anyáról, aki nem merte a jelenlétében megetetni a gyermekét.

Szégyellős volt, és nem mert szoptatni a nyilvánosság előtt, kiváltképp úgy, hogy a pápa is jelen van.

– mondta Őszentsége. „Szeretném az egész emberiséget biztatni, hogy adjanak enni az éhezőknek! Annak az anyának is volt mit adnia a gyermekének; van elég élelmünk, hogy senki ne éhezzen.”

Ferenc pápa szavai sokat jelentenek azoknak az anyáknak, akik mások bírálata miatt nem merik nyilvánosan megetetni gyermeküket –különösen egy templomban lehet kérdéses a szoptatás elfogadottsága. A Katolikus Egyház fejének jóváhagyása azonban zöld utat adott a nyilvános szoptatásnak, így az anyák fellélegezhetnek.

Eközben a címlapon