MAMAKLUB

Ferenc pápa elárulta, mit gondol a nyilvános szoptatásról

Õszentsége a Sixtus-kápolnában tartott szertartáson arra biztatta az anyákat, hogy nyugodtan etessék meg a szertartás alatt gyermekeiket.
  • Szerző: Virág

Ferenc pápa 28 baba keresztelőjét tartotta vasárnap, amikor több kicsi is hangosan sírni kezdett a hosszú szertartás miatt. Az édesanyák viszont nem merték megetetni nyűgös gyermekeiket, mert úgy gondolták, a kápolna szentségében bűn lenne felfedni keblüket.

Az éhes picik sírását hallva, a pápa humorral oszlatta el az anyák szorongását: „Megkezdődött a koncert”; majd hozzátette, hogy valószínűleg Jézus első kinyilatkoztatása is az volt, hogy csecsemőként sírni kezdett. Ezután arra biztatta az anyákat, hogy bátran szoptassanak, hiszen Szűz Mária is így gondoskodott Jézusról.

„Hosszú a ceremónia, persze, hogy sír, aki éhes. Ennek ez a rendje” – folytatta őszentsége. Egy nő végül megfogadta a tanácsot, és megetette babáját.

Nem ez az első alkalom, hogy Ferenc pápa kiállt a nyilvános szoptatás mellett, a tavalyi keresztelő szertartáson is hasonló kijelentést tett. 2013-ban pedig, az olasz La Stampa-nak adott interjúban mesélt egy fiatal anyáról, aki nem merte a jelenlétében megetetni a gyermekét.

Szégyellős volt, és nem mert szoptatni a nyilvánosság előtt, kiváltképp úgy, hogy a pápa is jelen van.

– mondta Õszentsége. „Szeretném az egész emberiséget biztatni, hogy adjanak enni az éhezőknek! Annak az anyának is volt mit adnia a gyermekének; van elég élelmünk, hogy senki ne éhezzen.”

Ferenc pápa szavai sokat jelentenek azoknak az anyáknak, akik mások bírálata miatt nem merik nyilvánosan megetetni gyermeküket – különösen egy templomban lehet kérdéses a szoptatás elfogadottsága. A Katolikus Egyház fejének jóváhagyása azonban zöld utat adott a nyilvános szoptatásnak, így az anyák fellélegezhetnek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?