FAZÉK

Fel­tette a nagy kér­dést sza­lon­na­ügy­ben egy di­e­te­ti­kus, itt az öröm­teli vá­lasz

Sokan imád­ják ezt az em­be­res kaját, de jog­gal tar­ta­nak tőle: hi­szen ren­ge­teg zsírt tar­tal­maz. Egy di­e­te­ti­kus vi­szont most min­dent tisz­tába tesz a sza­lon­ná­val kap­cso­lat­ban...

Mindenki imádja reggelire a baconös tojást, de a vékonyra szeletelt szalonna ebédhez is tökéletes, akár húsok göngyöléséhez, akár különleges egytálételekhez. Csakhogy ebből a csemegéből két vékony szelet hetven kalóriát és két gramm telített zsírt tartalmaz, nem csoda, hogy sokan inkább óvakodnak tőle. A dietetikusok óvatosan bánnak a kérdéssel, de egyikük most nyilatkozott szalonnakérdésben a Huffington Postnak – és döbbenetes, amit feltárt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A táplálkozási szakértő, Nikki Ostrower elmondta, hogy nem érdemes teljesen kizárni az étkezésből a szalonnát, de vigyázni kell vele: inkább csak kiegészítőként fogyasztani, és úgy sem rendszeresen. Ugyanis rengeteg zsírt tartalmaz: két vékony szeletben benne van a napi ajánlott zsírbevitel tíz százaléka. Emellett pedig tele van koleszterinnel is.

Azt is elárulta, milyen mennyiségben érdemes a szalonnát fogyasztani. Szerinte ez egyénenként változó: míg egy fiatalabb ember számára heti két szelet bacon még teljesen rendben van, másnak a havi két szelet az ideális. De az sem mindegy, milyen az a szalonna, amit megeszünk.

Fontos, hogy nitrátmentes legyen a szalonna, és érdemes a szabad tartásban felnevelt, legeltetéssel táplált malacokra hajtani. Ugyanis a nagyipari hústermelés során az állatok szójababot és kukoricát esznek a disznók, aminek köszönhetően a húsukban extrém magas lesz az omega6 többszörösen telítetlen zsírsavak mennyisége. A szabadtartású disznók ezzel szemben sok zöldet esznek, így az ő húsukban a kevésbé káros omega3 zsírsav kerül túlsúlyba.

Sokat számít, hogyan készíted el a bacont: sütve a legegészségesebb, méghozzá zsiradék hozzáadása nélkül, forró serpenyőben. A táplálkozási szakértő azt javasolja, hogy ne önmagában fogyaszd: tojással vagy édesburgonyával a legjobb, de ha különlegességre vágysz, elkészítheted avokádóval is.