RIPOSTER

Fel­leb­be­zett a ki­uta­sító íté­let ellen egy mig­ráns Sze­ge­den

A fi­a­tal afgán férfit 2 évre uta­sí­tot­ták ki hét­vé­gén az or­szág­ból, de a mig­ráns és sze­gedi vé­dője fel­leb­be­zett a dön­tés ellen. Ha kell, St­ras­bour­gig is el­men­nek.

Szombaton 13, vasárnap 23 ítéletet hozott a Szegedi Járásbíróság gyorsított eljárásban határzár tiltott átlépése miatt. Az iráni, pakisztáni, afgán és kongói migránsok szeptember 15-e után

a kerítés alatt vagy azon átmászva lépték át illegálisan

a szerb–magyar határt. A bíróság 15 vádlottat 1 évre, 21 vádlottat pedig 2 évre kiutasított Magyarország területéről. Az ítéletek 35 esetben jogerőre emelkedtek.

Egy esetben viszont nem!

Egy afgán férfi és ügyvédje, a szegedi Kovács Tamás fellebbezett az elsőfokú kiutasító ítélet ellen. Ez az első eset, amióta a menekültek büntetőügyeit tárgyalja a Szegedi Járásbíróság.

Két évre utasították ki az országból a védencemet, akit rábeszéltem, hogy fellebbezzen az ítélet ellen

- mondta a delmagyar.hu-nak Kovács Tamás.

A szegedi ügyvéd hangsúlyozta, ha másodfokon is kiutasító határozatot hoz a bíróság, ami szerinte nagyon valószínű, mert nem enged mást a törvény, akkor

a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordul.

Az ügyvéd elmondása szerint ő maga győzte meg a fiatal afgán férfit, hogy fellebbezzen, annak ellenére, hogy nem a határátkelőhelyen menedékjogot kérve, hanem illegálisan lépte át a határt.

Eközben a címlapon