MEDICINA

Fel­fáz­tál? Ez a házi mód­szer biz­to­san segít

Az alsó húgy­úti fer­tő­zés az egyik leg­gya­ko­ribb, nagy fáj­da­lom­mal járó be­teg­ség. For­dulj vele sür­gő­sen or­vos­hoz. Ám míg oda el­jutsz, addig is mu­száj csil­la­pí­tani a kínzó tü­ne­te­ket. Házi prak­ti­ká­kat mu­ta­tunk, me­lyek gyors meg­könnyeb­bü­lést hoz­hat­nak.

Az alsó húgyúti fertőzés a húgyhólyag és húgycsővezeték leggyakrabb betegsége, általában bakteriális fertőzés okozza, gyulladással, fájdalommal jár. Időbe telik, míg eljutsz az orvoshoz, de a kínzó tüneteket azonnal enyhíteni kell. Ehhez adunk tanácsokat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A nők nagyobb veszélyben vannak, és 30 százalékkal gyakrabban fertőződnek meg, mint a férfiak. Ennek az az oka, hogy húgyvezetékük rövidebb, ezáltal a fertőzés  gyorsabban eljut a mélyebben fekvő helyekre. A nők fele életében legalább egyszer megtapasztalja ezt.

A betegség tipikus tünetei:

  • égő érzés
  • bűzös, zavaros vizelet
  • fájdalmas vizeletürítés
  •  gyakori vizelési inger
  •  esetleg véres vizelet

A bakteriális fertőzés miatt szükséges az antibiotikumos kezelés, melyet a szakorvos ír fel a vizsgálat után. Míg az időpontra vársz, addig is érdemes enyhíteni a tüneteket.

Most néhány házi gyógymódot mutatunk, melyek gyors segítséget nyújthatnak.

Ételek, italok, melyeket ilyenkor kerülj

A kávé, az alkoholos italok, az erősen fűszerezett vagy cukros ételek irritálják a húgyutakat. Hatásukra lelassul a vér áramlása, mely megnehezíti az immunrendszermunkáját.

Fokozott folyadékbevitel, gyakori ürítés

Ilyenkor igyál rengeteg folyadékot, vizet, gyógyteát.Amilyen gyakran lehet, menj a mosdóba, ürítsd ki a húgyhólyagodat. Ezzel természetes módon tudod kiöblíteni a baktériumokat.

Eközben a címlapon
Minél többször mész és minél nagyobb mennyiséget ürítesz, annál több baktériumtól szabadulsz meg.

Az ürítés sebessége is számít. A lassú pisilés nem olyan hatékony, mint a sebes sugárban folyó mentesítés.

Melegítő pakolás

Helyezz melegítő tömlőt vagy meleg vizes palackot a hasad alsó részére.

Görcsoldó hatású, és az égő érzést is csillapítja. Ha elektromos melegítő párnát alkalmazol, vigyázz, el ne aludj közben. Megégetheti a bőrödet, de akár ki is gyulladhat.

 Gyógynövény-kúra

A medveszőlőlevél enyhe vízhajtó és erősen fertőtlenítő hatású gyógynövény. Az ősi gyógymódokban is ezt alkalmazták.

Fontos szabály: A belőle főzött teát1 hétnél tovább ne fogyasszuk,mert a benne lévő cserzőanyagok az arra érzékenyeknek mellékhatásként émelygést, hányást okozhatnak. Évente legfeljebb 5 kúra ajánlott, mivel a túladagolás májbántalmakkal is járhat.

C-vitamin

Megelőzés: A C-vitamin kiváló szer a húgyúti fertőzések megelőzésére. Szedésekor a vizelet savassá válik, melyben elpusztulnak bizonyos bekerült baktériumok.

Betegség esetén: Ha megfertőződtél, és már legalább egy tünetét tapasztaltad a húgyúti fertőzésnek, a C-vitamin már nem hatásos a baktérium elpusztításában.Abba kell hagyni a vizelet savasítását.

HOGY ELŐZD MEG A HÚGYÚTI BAKTÉRIUMOS FERTŐZÉSEKET

1. Áfonyalé

A cukormentes áfonyalé savasítja a vizeletet. Savas környezetben nehezebb a baktériumok felhalmozódása, ezáltal csökken a húgyúti megbetegedések kockázata.

Az áfonyalé fogyasztásával megelőzheted, hogy káros baktériumok tapadjanak a húgyhólyag falára.

2. Szex és higiénia

Partnered és te is figyeljetek oda az együttlét előtti és utáni gondos tisztálkodásra.A nők ugyanis gyakran fertőződnek meg épp a szexuális aktus alatt.

3. Kevesebb antibiotikum

Az antibiotikumszedése sok esetben nem elkerülhető, mégis ajánlott limitálni a gyakoriságát. Az antibiotikumok ugyanis hasmenést okoznak, melynek következtében nem csak a káros, de a jó baktériumok is kiürülnek a szervezetből. Ettől még kiszolgáltatottabbá válunk a fertőződésre.

Megelőzés: A rendszeresen szedett probiotikumokkal megelőzheted ezt a helyzetet.

4. Kerüld az illatosított intimhigiéniai szereket

A mesterséges illatosítót és egyéb durva kémiai anyagokat tartalmazó ápolószerek káros baktériumokat juttathatnak a testedbe. Ha gyakorta szenvedsz visszatérő fertőzéstől, érdemes kerülni a pesszárium, a hüvely szivacs, a műanyag méhszájsapka és a szexjátékok használatát is.

5. A törlés aranyszabálya

Székletürítés után csakis elölről hátra irányban töröld magad. A legtöbb fertőzés pont ennek az egyszerű szabálynak a be nem tartása miatt következik be.

6. Hidratáltság

Ha elég vizet iszol, (napi 2 és fél-3 litert), akkor a káros baktériumoktól nagyobb sikerrel védheted magad. Ne tartsd vissza hosszú ideig a vizeletet! Üríts 2-3 óránként vagy akár gyakrabban is. Igyekezz a mosdóba, mihelyst az első késztetés jelentkezik.

MIÉRT FORDULJ AZONNAL ORVOSHOZ?

A kezeletlen vagy nem időben kezelt alsó húgyúti fertőzés során a baktériumok nagyon gyorsan továbbjuthatnak a felső húgyutakba.

A vesemedence- vagy vesegyulladás az egyik legsúlyosabb szövődmény. A veseszövetek elpusztulnak, a vese tönkremegy.