INSIDER

Félelmetes, ennyi ócska lift veszélyezteti itthon a panellakókat

Életbevágó problémával küzdenek a panelházak, ráadásul hosszú évek óta: a lakóknak nincs pénzük az ócska liftek lecserélésére! A társasházak többségében 40-50 éves felvonók mûködnek, amelyeket 20-25 évre terveztek. Legutóbb Budapesten, a XV. kerületben zuhant a mélybe egy kismama a lifttel! A Ripost utánajárt, hogyan szerezhetnek pénzt jó felvonóra a társasházak!
  • Szerző: Ripost

Naponta szerelik a liftet abban a Páskomliget utcai panelházban, ahol egy 37 hetes terhes kismamával együtt, a 10. emeletről zuhant a mélybe a felvonó. A lift a földszinten állt meg, a terhes nő sokkot kapott.

"Éppen felértem a 10. emeletre a bevásárlásból, amikor hirtelen elsötétült a lift, majd nagyon gyorsan elindult lefelé. Úgy éreztem, hogy egészen a földszintig zuhanok. Reszketve szálltam ki, azóta nem liftezem egyedül" – meséli a rémisztő történetet a %%-nak Ember Csilla, aki attól félt, hogy a történtek hatására váratlanul beindul nála a szülés.

Az eset után két nappal a nő férje szorult a liftbe, és ottjártunkkor is éppen szerelték a felvonót, mint megtudtuk: aznap már másodszor hívták ki a karbantartókat.

Mindig csak az alkatrészeket cserélgetik benne, egy idős ismerősöm szerint ez megy már évtizedek óta!

- teszi hozzá Csilla, aki két hónapja költözött a házba.

Kovács Attila, a Magyar Felvonó Szövetség elnöke az ügy kapcsán a következőket mondta lapunknak:

"A felvonókon úgynevezett zuhanásgátló van, ami baj esetén befogja a kabint, így az nem tud lezuhanni, még ha a benne utazók úgy is érzik. A kismama esetében a gátlószerkezetnek nem kellett működésbe lépnie, a fék fogta meg a felvonót."

A Páskomliget utcai lift már 50 éves, rég le kellett volna cserélni, ám más panelházakhoz hasonlóan nekik sincs erre pénzük. Mint azt a %% megtudta, 10-12 millió forintba kerül egy lift teljes lecserélése! A lakóház gondnoka lapunknak elmondta, az épületben 44 lakás található, vagyis legalább 230 ezer forintba kerülne egy családnak a lift teljes cseréje, amire viszont nincs pénze a lakóközösségnek.

Több ezer felvonó problémás

A szakemberek szerint az öreg lifteknél hosszú távon nem sokat ér a folyamatos alkatrészcsere.

Régi liftek esetében az alkatrészek helyett az egész felvonót ki kellene cserélni. Egy ilyen hatalmas beruházást azonban a lakóközösségek nem tudnak megfizetni

– vélekedik a Magyar Felvonó Szövetség elnöke. Hozzáteszi: a hazánkban található mintegy 38 ezer felvonóból mintegy 2500-at biztosan le kellene állítani!

A szakértő hangsúlyozza, a legnagyobb veszélyforrás az, ha elromlik a zárszerkezet. Olyankor a liftajtó akkor is kinyílik, ha nincs ott a felvonó. Korábban már történtek halálos balesetek emiatt Magyarországon.

Tervezés és megelőzés segíthet

Egy zuglói gondnok azt mondja a %%-nak, hogy a liftek évente két-négy kötelező hatósági ellenőrzésen esnek át, és jegyzőkönyvben rögzítik, milyen állapotú a szerkezet, milyen elemeinél szükséges idővel a csere, esetleg a teljes felújítás. Amennyiben egy felvonót teljes felújításra köteleznek, és az nem történik meg, akkor balesetveszélyesnek nyilváníthatják és hatóságilag lezárhatják a liftet.

A felvonós házaknak liftkarbantartó céggel kell szerződniük, munkatársaik havi szemléje, szükséges javításai és jelentései szintén segítenek képet alkotni a szerkezet állapotáról. Ezek ismeretében lehet felújítási tervet készíteni. Pályázatfigyeléssel és sikeres jelentkezéssel szép pénz megspórolható, de az ésszerűen meghatározott és hasznosított közös költség is komoly segítség lehet – magyarázza. A közgyűléssel elfogadtatott, a szükségesnél legalább havi 2000, optimális esetben 5000 forintos közös költség emeléssel a háznak nem csak a legszükségesebbekre, de sürgősségi kiadásokra és hosszabb távra, tartalékra is marad pénze. Utóbbi egy részére érdemes lakás előtakarékossági szerződést kötni, így kedvező kamatot és előnyös hitelfelvételt kap a ház lakás célú felújításra, amely liftre is érvényesíthető.

Szintén sokat foghatunk a költségeken, ha liftcserénél legalább három cégtől is árajánlatot kérünk, majd az ideálissal szerződünk

– példálózik a gondnok, hangsúlyozva, ők a fenti módszerekkel nemrég hétmillió forintból két liftet is kívül-belül megújítottak. Hozzáteszi, végszükség esetén az is célravezető lehet, ha nem egyben, hanem több részletben végzik el a liftfelújítást, mert az egyszerre kisebb anyagi megterhelést jelenthet a lakóknak.

És ezeket olvastad már?