MEDICINA

Felejtsd el a rizst és a krumplit: ez lett az új szuperköret

A köret a diétázók legnagyobb mumusa, a hatékony fogyás érdekében ugyanis le kell mondani a tésztáról, a krumpliról, de még a rizsről is. Szerencsére létezik szénhidrátban szegény, isteni finom megoldás, mutatjuk is!

Eddig leginkább az egyszerű, hétköznapi, szürke színű lencsét ismertük, azt is főzeléknek, levesnek vagy esetleg salátának fogyasztottuk az újév napján.

A vöröslencse nálunk egy kevésbé népszerű étel, pedig nagyon egészséges. Kanadai szakemberek 24 egészséges felnőttön vizsgálták a hatását. A kutatásban fehér rizst és burgonyát kevertek vöröslencsével. A résztvevők vércukorszintjét a fogyasztás előtt, majd két órával később is megmérték. Azoknak, akik a rizs felét lecserélték lencsére, akár 20%-kal alacsonyabb volt a vércukorszintjük, mint amikor csak rizst fogyasztottak.  Azoknak pedig, akik a krumplihoz adták hozzá a lencsét, 35%-kal volt alacsonyabb a vércukorszintjük, mint a csak burgonyát evőké.

A vércukorszint csökkentése mellett más jótékony hatással is rendelkezik ez az alapanyag, például könnyen emészthető, ezért gyorsan kiürül a szervezetünkből.

2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek ajánlják leginkább a fogyasztását, vagy azoknak, akiknél fennáll a veszélye, hogy magas a glükózszintjük. Ez a szuper élelmiszer megelőzheti a túlságosan magas vércukorszintet és hozzájárulhat az inzulin-rezisztencia csökkentéséhez, amely, mint köztudott, könnyen cukorbetegséghez vezethet.

A kutatók azt mondják, hogy a vöröslencselencse, amelyet eddig csak  a vérnyomás- és a koleszterinszint csökkentésénél ajánlottak fogyasztani, olyan egészséges táplálék, hogy ezentúl kötelező lenne rendszeresen enni mindenkinek.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?