BOZÓT

Hét év fegy­ház­bün­te­tést ka­pott a val­lási fa­na­ti­kus Ahmed H.

A meg­is­mé­telt el­ső­fokú el­já­rás­ban az ügyész ki­fej­tette: Ahmed H. te­le­fon­ján ter­ror­szer­ve­ze­tek­hez köt­hető fel­vé­te­lek vol­tak, és a férfi Cip­ru­son is­mert val­lási fa­na­ti­kus.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A férfit a röszkei határzárnál kitört tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettével vádolja az ügyészség. A bíróság szerdán hét év fegyházbüntetésre ítélte Ahmed H.-t. Az ítélet nem jogerős.

A Cipruson élő férfit a Szegedi Törvényszék 2016 novemberében bűnösnek találta, akkor is tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta, de ezt a döntést a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú eljárás megismétlésére kötelezte a bíróságot.

EZT OLVASTAD MÁR?

Több rendőr is megsérült a zavargásokon

A vádirat szerint a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kihirdetése után, 2015. szeptember 16-án több száz migráns gyülekezett a Röszke-Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarország belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést feszegetve próbálta azt kidönteni, majd néhányan kövekkel dobálták a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr is megsérült.

fotó: origo.hu
fotó: origo.hu

A szerdai tárgyaláson módosított vád szerint Ahmed H. a zavargás kezdetétől annak végéig folyamatos résztvevője volt az eseményeknek. A vádlott a kerítésnél tíz- majd ötperces határidőt adott a határ megnyitására, köveket tört, majd azokkal visszament a rendőrsorfal közelébe, ahol többször is - legalább hat alkalommal - köveket dobott az egyenruhások felé.

Terrorszervezetekkel állhatott kapcsolatban

A vádhatóság szerint Ahmed. H. célja az volt, hogy a rendőri szervek nyissák meg a határt, hogy be tudjon lépni Magyarországra. Ezzel a vádlott elkövette a terrorcselekmény bűntettét, ezt közvetlen bizonyítékok, a többi között kamerafelvételek is alátámasztják.

fotó: origo.hu
fotó: origo.hu

Az ügyész kifejtette, bár Ahmed H. igyekezett magát békés személyiségnek beállítani, a tőle lefoglalt telefonon több, terrorszervezetekhez köthető felvétel is volt. A ciprusi hatóságok szerint pedig a férfi veszélyes vallási fanatikus. A vádlott az eljárás során folyamatosan ellentmondásokba keveredett, kijelentéseit gyakran objektív bizonyítékok is cáfolták.

Eközben a címlapon

A tárgyalást rendkívüli biztonsági intézkedések között tartották, a bíróság folyosóját és a tárgyalótermet is civil ruhás rendőrök felügyelték, a vádlottat lábbilincsben, csuklyát viselő fegyőrök vezették elő, és a komoly biztonsági kockázat miatt a kézbilincsét sem vették le róla.

A civil aktivisták még mindig kiállnak mellette

A tárgyalóteremben volt olyan civil aktivista, aki "Free Ahmed H. now" ("Szabadságot Ahmed H.-nak most!") feliratú kitűzőt viselt.

címkék: