KÜLFÖLD

Fáj­dal­mas tün­dér­mese: ezért ment férj­hez az 5 éves kis­lány

Nem­ré­gi­ben szo­morú tör­té­net rázta meg a vi­lá­got: a gyó­gyít­ha­tat­lan beteg kis­lány ba­kancs­lis­tá­ján töb­bek kö­zött a saját es­kü­vője sze­re­pelt. A szü­lei ter­mé­sze­te­sen azon­nal meg­szer­vez­ték neki a nagy napot.
  • Szerző: Ripost

Szívbemarkoló ennek az ötéves kislánynak a története. Eileidh Paterson, a gyógyíthatatlan rákbeteg kislány ugyanis ennyi idősen ment férjhez.

A kislánynál kétéves korában diagnosztizáltak neuroblasztómát. Ez a ráktípus kizárólag gyermekeket támad meg; az idegsejtek szövetein nő daganat, és sajnos a legtöbb esetben gyógyíthatatlan. Így volt Eileidh esetében is. A betegség szétterjedt a szervezetében, megjelent a mellékveséjében, a nyirokrendszerében, megfertőzte a hasnyálmirigyét, az állkapcsát és a csontvelőjét is. Amikor az orvosai közölték a családdal, hogy nincs remény, a szülők úgy döntöttek, hogy teljesítik az ötéves Eileidh utolsó kívánságait.A kislány ugyanis három évig járta a kórházakat, szinte egész életében valamilyen kezelés alatt állt, így a szülők azt akarták, hogy az utolsó napjai teljesek legyenek, és végre igazi gyermeki örömöket, élményeket is szerezzen.

Eileidh bakancslistáján első helyezett volt egy szuperhős-filmzenére belépős esküvő álmai hercegével – a hatéves Harrison Grierrel.

A ceremóniát június 18-án tartották, szűk családi és baráti körben. A szülők odafigyeltek, hogy minden tökéletes legyen: egy konferenciáknak is helyet adó termet béreltek, a dekoráció olyan volt, mint egy felnőtteknek készült esküvőn, és az egészet egy rendezvényszervező cég bonyolította le. A két gyermek nem gyűrűt, hanem nyakláncot adott egymásnak, melyekre rá volt gravírozva, hogy „barátok örökké.” A vőlegény édesanyja meghatottan mondta, hogy a két gyerek mindig is nagyon közel állt egymáshoz, és a kisfiú sokszor emlegette, hogy nagyon szereti a lányt, és egyszer el fogja venni feleségül.

Eileidh-t a bátyja vezette a rózsaszínű oltárhoz, miközben a kislány édesanyja egy olyan mesét olvasott fel, aminek főszereplője egy neuroblasztómás kislány volt – a rák pedig egy gonosz szörnyeteg. Nagyjából 200 ember vett részt az eseményen, ahol természetesen volt tánc, svédasztal édességekből, arcfestés, torták szuperhősökkel és Eileidh kedvenc meseszereplőivel, beleértve a fogtündért is.

A kislány többi kívánságát is tudták teljesíteni a szülők, hála a bőkezű adományozóknak; így Eileidh úszhatott sellőkkel, meglátogathatta Disneylandet, utazhatott a londoni óriáskeréken, és végre láthatott igazi havat.

Eközben a címlapon

Borzasztó, ha egy gyermeknek ilyen szörnyű betegséggel kell küzdenie, szülőként szinte felfoghatatlan. Az ötéves kislány bátran küzdött a rákkal, de a kívánságlistája azt mutatja, hogy a gyerekeknek még tündérmesékre, hercegekre, egy színes világra van szükségük.

Eileidh Paterson 2017. 07. 01-én hunyt el. Július 10-én tartott temetése méltó volt álmaihoz, gyermeki világképéhez: hófehér hintóban, rózsaszín koporsóban vezették utolsó útjára. A menetet harminc motoros vezette fel, és egy rózsaszínre festett kamion zárta, amire Eileidh kedvenc mesehőseinek képeit festették. A család azt akarta, hogy a ceremónia tükrözze a kislány vidám, pozitív személyiségét, és méltó legyen egy kis hercegnőhöz. Ennek megfelelően a gyászolók rózsaszín ruhákban, szuperhősjelmezekben, vagy hercegnőnek öltözve jelentek meg.

A ceremóniát szervező Susan Newman szerint ugyan mindannyian vigasztalhatatlanok a kislány elvesztése miatt, de közben hálásak ezért a kis időért, ami Eileidh-nek megadatott a Földön. A bátorság, életigenlés, erő és optimizmus, amivel szembenézett a rettenetes betegséggel, százezreket inspirált. A ceremónia végén Eileidh kedvenc dalát, a Jégvarázsból a Let it go-t játszották.

Eileidh édesanyja azt írta a kislány Facebook oldalán, hogy az elmúlt napok életük legnehezebb napjai voltak. A kislány halála akkora űrt hagyott a lelkükben, amit többé nem tölt ki semmi.