LELKIZŐ

Fáj­dal­mas tit­kok de­rül­tek ki a tra­gi­kus sorsú Schütz Ila éle­té­ből

A szín­pa­don fo­lya­ma­to­san ne­vet­te­tett, mi­köz­ben a lel­két meg­té­pázta a sors. Schütz Ila fi­a­ta­lon vesz­tette el az édes­any­ját és az öccsét, majd mind­há­rom fér­jét is...
  • Szerző: Ripost

Páratlan komika, akinek kegyetlen élet jutott. Édesanyját, öccsét korán elvesztette, mindkettejüket a gyomorrák vitte el. A halál továbbra is kísérője ma­radt. Első férjét a válásuk után, majd a fia édesapját és a harmadik férjét is elvette tőle a halál.

Ila 1969-ben végzett a Színművészetin, Szinetár Miklós osztályában. Gór Nagy Máriával osztálytársak voltak a főiskolán.

EZT OLVASTAD MÁR?
Fotó: Markovics Gábor

Messze ő volt a legtehetségesebb köztünk – idézi fel azokat az időket Mária a Borsnak. – Olyan alakításai voltak, hogy azt soha nem lehet elfelejteni. Büszke vagyok, hogy az osztálytársa lehettem. Ila egyáltalán nem volt vidám, röhögős természet – folytatja Mária. – Sajnos Misi nagyon korán, 42 évesen meghalt. Második férje, a színész Dégi István, akivel volt szerencsém a Mocorgóban együtt játszani, szintén zseni volt. Tőle született Ila fia, Zsolt. Borzalmas lehetett feldolgozni, hogy két férjet is elveszített. Olyan volt Ila élete, mint egy görög sorstragédia. Ha tovább beszélgetünk, elsírom magam. Elnézést! Schütz Ila második férje ön­gyilkos lett, mániás depressziója miatt választotta a halált. Harmadik férje – nem szakmabeli, taxis, a színésznő rajongója – is ideggyenge volt, kiugrott a pszichiátriai intézet ablakán. Ki tudna elviselni ennyi tragédiát?

Kisírt szemmel érkezett a castingra – meséli Herendi Gábor, a Valami Amerika rendezője. – Nem volt jól. Nem akartam ezt feszegetni, ő csak annyit mondott, hogy családi problémák vannak. Ila nagyon profi bohóc volt, mindig körüllengte ez a szomorúság, de amikor a csapó elcsattant, akkor egészen fantasztikusan a munkájára koncentrált, és tudott bohóckodni, ahogy kellett.

Schütz Ila 2002. december 11-én gyógyszerrel vetett véget életének.