TESTFACTOR

Fáj a hátad? Így szabadulhatsz meg gyógyszer nélkül a kínoktól!

A JAMA Internal Medicine magazinban publikált tanulmány szerint a rendszeres stretching vagy nyújtás és a lassú erősítés segít a hát- és derékfájdalmak enyhítésében vagy akár megszüntetésében is.
  • Szerző: A.A

Civilizációs betegségnek számít az alattomos hát-, kar-, és derékfájdalom.

Csaknem mindenkivel előfordult már élete során, hogy hirtelen mozdulat hatására beleállt a derekába egy szúró fájdalom. Különösen ismerős az érzés akkor, ha nem hajlítjuk be térdünket egy nehéz tárgy felemelése során. Vagy arra ébredünk, hogy reggelre "elaludtuk a nyakunkat".

Sokszor a fájdalom néhány hét vagy akár néhány nap alatt  eltűnik, de  sokan még ugyanabban az évben újra találkozhatnak vele. Ülő munka a számítógép előtt, az autóvezetés mind-mind növeli a kialakuló kellemetlenségek, fájdalom kialakulásának kockázatát.

A Sydney Egyetem kutatása során egy éven keresztül 30 000 ember sportolási szokásait figyelték. A tanulmány szerzői rámutatnak, hogy a rendszeres nyújtás és speciális erősítés, a kondíció javítása csökkentette a hátfájdalmak esélyét, a fájdalom kezelésében pedig kimondottan jótékony hatású.

A kulcsszó a rendszerességben rejlik, az egyszeri stretching ritkán vezet eredményre. Aki nem tudja, melyek a megfelelő gyakorlatok a hátfájás megelőzésében és a fájdalom elleni küzdelemben, forduljon szakemberhez!

Ízelítőül néhány mozdulat!

1. Macska póz

2. Törzsfordítás széken ülve

3. Törzsfordítás fekve

4. Törzsizom oldalsó nyújtása

5. Gerinc melletti izmok nyújtása

6. Hátizom nyújtás ülve