MANI

Eze­ket ne fe­lejtsd a ko­csi­ban a hi­deg­ben!

Se gye­re­ket, se ku­tyát, se macs­kát, se kul­csot! Egy­ér­telmű. De mik azok, amik nem­csak meg­fagy­nak az au­tó­ban, de anyagi kárt is okoz­nak?
címkék:

Némelyik élelmiszer vagy használati tárgy nem csak megfagy a hidegben, még kárt is tesz a kocsiban!

Amik egyszerűen csak megfagynak

A táskában ott felejtett szendvicskevesebb mint fél óra alatt megfagy a nappali mínuszokban! Az ebédre csomagolt ételeket is a mikróban kell majd kiolvasztani, ha ott felejtjük egy órára az anyósülésen.A pékárukat, miután kiolvadtak a meleg lakásban, pirítósnak még fel lehet használni, dea gyümölcsök (pláne a magas víztatalmúak) maximum a gyümölcslevesbe lesznek jók.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az alma mínusz két fokon már megfagy, a banán pedig mínusz 3-4 Celsius között. Ennél jóval hidegebb van egy utcán parkoló gépjárműben! A tej ennél sokkal „gyengébb jellem”, alig mínusz fél fokig tart ki, és ahhoz, hogy eredeti halmazállapotában fogyaszthassuk, fel kell forralni. Az íze viszont sosem lesz a régi.

Íme egy táblázat azokról az élelmiszerekről és fagyáspontjukról, amiket semmiképpen ne felejtsünk az autóban:

                                 Élelmiszer

                        Fagyáspont (Celsius)

Nyers hús

Eközben a címlapon

-0,9

Tej

-0,5

Tojásfehérje

-0,4

Tojássárgája

-0,6

Krumpli

-1,7

Fejes saláta

-0,4

Paradicsom (és a málna is)

-0,9

Hagyma, borsó

-1,1

Szamóca

-1,2

Kajszibarack

-1,4

Alma, körte, szilva

-2,0

Szőlő, citrom, narancs

-2,2

Cseresznye

-2,4

Banán

-3,4

Gesztenye

-4,5

Dió

-6,7

Amik tönkre is mennek

Az elektronikai eszközöknem lesznek hálásak, ha a hidegben felejtjük őket! A telefonoknak a mínusz 5 fok is óriási kihívás.A hidegben a SIM-kártya és az akkumulátor hibásodik meg a leggyakrabban.Mínusz 10-ben az almás okostelefon egyszerűen kikapcsol, és sokszor sajnos örökre.

A laptop, táblagép és e-olvasó tulajdonosok sem járnak sokkal jobban. Sűrűn olvashatunk ehhez hasonló hozzászólásokat a hideg és az elektronikai eszközök kapcsolatát taglaló fórumokon:

 „Nekünk egy laptopunk így ment tönkre, 3 órára bent hagytuk a jeges autóban, és lehűlés közben túlságosan összehúzódhatott benne valami! Elpattanhatott vagy egy forrasztás vagy egy mikroalkatrész, vagy több is. Már nem lehetett megmenteni”.

A Dell laptopok specifikációi szerint 0 és +35 Celsius közötti hőmérsékleten működnek tökéletesen, ennél hidegebb környezetben gondok lehetnek. Ha mégis bent felejtettük a laptopot a kocsiban, és a lakásba beérve rögtön bekapcsoljuk, el is búcsúzhatunk tőle! Várni kell legalább egy órát, amíg átveszi a szobahőmérsékletet.

A hordozható navigációs rendszerek fagyban hagyásának az akkumulátor issza meg a levét, már egy kicsivel nulla fok alatt is!

Amik az autóban is kárt tesznek

A dobozos, szénsavas üdítőkmárkafüggetlenül felrobbanhatnak, ahogy erről több videót is megosztottak a szerencsétlenül jártak. Mindegy, hogy kóla, Fanta vagy Sprite, a ragacsos kárpit garantált!

A jelenség oka, hogya dobozokban lévő szomjoltó a hidegben megfagy, viszont a gáz (szénsav) nem. Emiatt akkora nyomás keletkezik a dobozban, ami szétfeszíti azt, és a benne lévő fagyott üdítő szépen befesti az üléshuzatokat, a tetőkárpitot, és ha olyan helyen van, a műszerfalat is!

címkék: