FAZÉK

Főszerepet kapott a kis piros, idenézz, mi lett belőle!

A hó­na­pos ret­ket nem csak nyer­sen eheted, hanem sütve, sőt, sa­va­nyítva is na­gyon finom. Íme, a leg­jobb re­cep­tek, ami­ket gyor­san el tudsz ké­szí­teni ott­hon és nagyon egészségesek.

Önmagában is isteni, vitamindús, viszont alig tartalmaz kalóriát, ráadásul az év nagy részében a rendelkezésünkre áll ez a finom zöldség. Szerencsére a retek az, amihez az év minden hónapjában hozzájuthatsz, mindig kapható. Ha pedig épp nincs a boltok polcain helyette találsz jégcsapretket, vagy sörretket.  Nagyon sok minden készíthető belőlük, és bárhol, bármikor fogyaszd bátran!

Mákos-ciromos sült retek

Hozzávalók:

  •     2 csomag retek
  •     1 biocitrom reszelt héja
  •     olíva olaj
  •     tengeri só, bors
  •     1 evőkanál mák
  •     1 kiskanál balzsamecet

Így készítsd el:

1. Darabold fel a megmosott retket ízlés szerint.

2. Egy serpenyőben melegítsd meg az olajat, majd tedd bele a feldarabolt zöldséget, sózd, borsozd és szórd rá a mákot. Alaposan forgasd össze, majd félig lefedve párold 10-15 percig.

3. Amikor megpuhult, vedd le a fedőt, reszeld rá a citromhéjat és pár perc alatt pirítsd pirosra, ropogósra.

Tálalás előtt ízesíts balzsamecettel!

Joghurtos-kapros retekleves

Hozzávalók:

  •     3 retekgumó megmosva, lereszelve
  •     1/2 kígyóuborka lereszelve
  •     4 dl natúr joghurt
  •     2 dl víz
  •     1 csokor friss kapor
  •     1 kis gerezd fokhagyma
  •     só, bors

Így készítsd el:

1. A joghurtot, a vizet, a fokhagymát és a fűszereket turmixold össze.

2. Keverd hozzá a lereszelt retket és uborkát és szórd meg a felaprított kaporral.

Jól behűtve tálald!

Savanyított retek

Hozzávalók:   

  •     3 csomag retek
  •     1 gerezd fokhagyma
  •     1 fej lilahagyma
  •     1,5 dl fehérborecet
  •     2,5 dl víz
  •     1 csapott evőkanál cukor vagy édesítő
  •     1 csapott evőkanál só
  •     1 csomag kapor

Így készítsd el:

1. A megmosott retket reszeld le uborkagyalun, a lilahagymát pedig karikázd fel.

2. Az ecetet a vízzel, a sóval, a borssal és a cukorral keverd jól össze.

3. Egy nagyobb befőttesüvegben szépen rakd sorba a zöldségeket, a vékony lapra felszeletelt fokhagymával és öntsd le az ecetes lével.

4. A tetejére kerül a kapor.

Hagy állni minimum egy éjszakát!