HŰHA

Ezt tény­leg senki sem várta, nagy fába vágta a fej­szé­jét a Visz­kis

A jó útra tért egy­kori bank­rabló saját ke­zű­leg ter­meli az asz­ta­lukra ke­rülő zöld­sé­get, gyü­möl­csöt. A fö­lös­leg­gel pedig ko­moly terve van.
  • Szerző: Ripost

Duna-parti földet vásárolt a feleségével az 51 éves Ambrus Attila, aki belevágott a bionövény-termesztésbe. A tervek szerint kicsiben kezdi ugyan a Viszkis, de őszre már pálinkás lesz, hiszen a meggytől kezdve a barackig, a szilváig mindenféle gyümölcs megterem a család földjén. Takaros parcellákban növekszik a borsó, a répa, a retek és a vegyszermentes saláta is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

"Anna, a pici lányunk négy hónapos, lassan elkezdheti enni a gyümölcsöket, zöldségeket. Szeretném megtermelni neki ezekből a legegészségesebbet. Megpróbálom a gyümölcs egy részét befőzni, lekvárt készíteni. A feleségem még nem csinált ilyesmit, de úgy látszik, ideje ezt is megtanulnunk" – kezdte a Blikknek Ambrus, akinek komoly tervei vannak a felesleggel, szeszt főz majd belőle.

"Az biztos, hogy jóval több gyümölcs terem a saját szükségletünknél, ezért pálinkát fogok főzni a feleslegből. Szesznagykereskedő ugyan nem leszek, a hideg miatt az idei termés negyede sajnos el is fagyott, de érdekes kihívás megismerni a növénytermesztés és -felhasználás lehetőségeit" – mondta nevetve a lapnak a Viszkis. Ambrusék vidéki otthonában már készen áll az üst, esténként pedig a pálinkafőzés fortélyait és szabályait tanulja.

"Néha magam is megiszom a pálinkát, de továbbra is a whisky híve vagyok, tanulmányoztam annak a készítését is, ha tehetném, abba is belevágnék, de egyelőre a pálinka a biztosabb" – tette hozzá Ambrus Attila, aki napközben továbbra is készíti fazekastermékeit, de mellette kapál és gyomlál is. 

Sőt, a palánták beszerzésére is nagyon figyel. A paradicsom- és kápiapaprika-palántákat Moldvából szerezte be az egykori bankrabló, aki szeretne egészségesen élni. Sokszor a kenyeret is az udvaron álló kemencében süti meg maguknak. 

"Rengeteg rossz döntést hoztam az életemben, viszont ma már csak jókat szeretnék. Nem félek a munkától, szombattól keddig például Esztergomban, a Komédium korzón árulom az új és megszokott portékáimat a pünkösdi vásáron" – tette hozzá a Viszkis.

Eközben a címlapon