FAZÉK

Ezt nézd, mire hasz­nálja a ma­gyar há­zi­asszony az ás­vány­vi­zes pa­lac­kot!

Zse­ni­á­lis újí­tás, erre biz­to­san nem gon­dol­tál eddig! Elő a pa­lack­kal és a zöld­sé­gek­kel! Ké­szül­jön a leg­fi­no­mabb téli sa­va­nyú­ság!

A megoldás elsőre talán kissé szokatlan, de páratlanul egyszerű, és a végeredmény magáért beszél!

Szuper savanyúság tartósítószer nélkül télire! Semmi nem kell hozzá, csak zöldség, víz, némi só és a palack. Hihetetlen egyszerű a módszer, a megoldás pedig tökéletes - erre pedig Boros Vali személye garancia, tőle származik ez a recept. Valika fantasztikus háziasszony, minden új ötletét hosszas kísérletezéssel fejleszti tökélyre, és csak ez után mutatja meg másoknak!

EZEKET OLVASTAD MÁR?
(Fotó: Boros Valéria)
(Fotó: Boros Valéria)

Az elkészült savanyúság íze leginkább a kovászolt finomságokhoz fog hasonlítani. Nem kell megijedni, hogy nincs benne se ecet, se egyéb tartósítószer! A hónapokig pihenő palackban a kovászoláshoz hasonlítható lassú erjedési folyamat indul, s mivel plusz oxigénhez nem jut a rendszer, romlás gyakorlatilag nem fordulhat elő. A lassú erjedés során egyébként annyi savasság jön létre a palackon belül, ami épp kellemessé teszi ennek az egyszerű savanyúságnak a harmóniáját. 

Ehhez a finomsághoz azonban türelmesnek kell lenned! Mivel nem tartalmaz kenyeret, vagy lisztet, az érési folyamat tényleg hosszabb lesz a megszokottnál. Viszont mire kifogynál a finom, friss idényzöldségekből, pont kéznél lesz ez a nagyszerű újdonság!

Vegyes házi savanyúság Vali-módra

Hozzávalók:

  • 5 literes ásványvizes flakon
  • zöldségek vegyesen, ízlés szerint (apró uborka, karfiol, paprika, zöldparadicsom, hagyma stb.)
  • víz
  • kapor

Így készül: 

Eközben a címlapon

1. Tegyél a flakon aljára egy csokor kaprot. Tömd tele a kedvenc zöldségeiddel.

2. Öntsd fel hideg vízzel a az egészet. Használj literenként egy evőkanál sót.  

3. A megtömött és jól lezárt palackot tedd fektetve hűvös, sötét helyre. Ha van pincéd, az a legtökéletesebb, de a vízóra akna is ideális hely!  Kb. 3 hónap kell neki, hogy megérjen, akkor fogyasztható.

4. Egy nagy tál fölött vágd szét a palack tetejét, így ki tudod belőle szedni a savanyúságot. Tedd át műanyag dobozba, a hűtőben hetekig is eláll!

Tipp:

Ha nincsen kéznél 5 literes flakon, megteszi más, szélesebb szájú kiürült palack is. 

Használj tormátis, mert isteni az íze és segíti a tartósítást!

(Forrás: Boros Valéria, Facebook)