MEDICINA

Döb­be­ne­tes rom­bo­lás: Ezt mű­veli a tes­ted­del az ener­gia­ital

Vágysz egy kis friss ener­gi­ára munka köz­ben? To­vább aka­rod bírni a bulit? Job­ban ten­néd, ha nem ener­gia­ital­hoz nyúl­nál ilyen­kor! Ku­ta­tá­sok sze­rint olyan, mint a drog, mu­tat­juk, hogy hat rád.

A fogyasztás utáni első 10 percben

A koffein kezd bejutni a véráramba, így a pulzusod és a vérnyomásod kissé megemelkedik.

15-45 perccel később

Ha gyorsan ledöntöd az energiaitalt, már körülbelül 15 perccel az elfogyasztása után elkezded éberebbnek érezni magad. Ha csak lassan kortyolgatod, ez körülbelül az elfogyasztás után 40 perccel kezdődik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
30-50 perccel később

A koffein felszívódása már tökéletes. A pupillád kitágul, a vérnyomásod megemelkedik, a májad több cukrot pumpál a véráramba. Az agyad adenozin-receptorai blokkolt állapotba kerülnek, így nem leszel álmos. A vércukorszinted kiugrik, ami inzulinválaszt vált ki. Erre a májad azzal válaszol, hogy az elérhető összes cukrot  zsírrá alakítja – ebből pedig rengeteg van az italban.

1 órával később

A szervezeted kezdi érezni a koffein és a cukor hatása utáni összeomlást: fáradtnak érzed magad, az energiaszinted pedig alacsonyabb, mint volt. Az ital víztartalma a koffein vízhajtó hatásánál fogva már a vécébe távozott, a korábban megivott vízzel és az elfogyasztott értékes tápanyagok egy részével együtt.

5-6 órával később

Az elfogyasztott koffein fele mostanra ürült ki a szervezetedből. Azoknál a nőknél, akik fogamzásgátló tablettát szednek, ez akár 10 órába is beletelhet.

12 órával később

A legtöbb ember szervezetéből ennyi idő alatt ürül ki a koffein – ennek pontos időtartama azonban a kortól a fizikai aktivitásig nagyon sok mindentől függ.

Eközben a címlapon

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
12-24 órával később

Fellépnek az elvonási tünetek. A nagy mennyiségű koffein elfogyasztása után egy nappal megkívánsz még egy adagot. Ha már hozzászoktál a napi rendszerességű koffeinfogyasztáshoz, az elvonástól letörtnek, stresszesnek érezheted magad, fájhat a fejed, sőt, akár székrekedést is tapasztalhatsz.

7-12 nappal később

Ennyi idő alatt szoksz hozzá a napi koffeinlökethez, vagyis ennyi idő kell, hogy már ne érezd igazán a hatását.

Érvek és ellenérvek

Egy doboz energiaitalban 80 milligramm koffein van, míg egy erősebb kávéban akár 300 mg is lehet. Az energiaitalokban viszont rengeteg a cukor, ami a koffeinnél is rombolóbb hatású, ráadásul nagyon hizlal.