FITTFAZÉK

Ezt min­den­kép­pen tud­nod kell, mi­előtt kó­kusz­zsírt ve­szel!

Bi­zo­nyí­tott tény, hogy a kó­kusz­olaj egész­sé­ges. Nem csoda, hogy ma már szinte nincs is olyan üzlet, ahol ne ta­lál­nád meg. Ám ennek a nép­sze­rű­ség­nek van árny­ol­dala is: vajon mind­egyik típus ugyan­olyan jó, vagy van, ame­lyik si­lá­nyabb mi­nő­ségű? Meg­mu­tat­juk, mire fi­gyelj.

Legyen kemény, az a biztos!

Az üzletek polcain a szilárd és a folyékony kókuszolaj is megjelent, ám a kettő nem teljesen ugyanaz. A sok telített zsírsavat tartalmazó kókuszolajnak szobahőmérsékleten szilárdnak kell lennie. A folyékony változat finomításon esett át, így nem is olyan egészséges, mint a szilárd verzió: épp azokat a zsírsavakat távolítják el belőle, amelyek az egészséges hatásaiért felelősek.

Fotó. Pinterest
Fotó. Pinterest
Nem jobb a bio!

A kókuszban általában kevés szermaradványt találnak, így nem kell feltétlenül biot venni belőle. A genetikailag módosított kókusz sem jellemző, így nem kell extra felárat fizetni azokért a termékekért, amelyeknek a címkéje büszkén állítja, hogy a termék genetikailag nem módosított. Az egyetlen kivétel a finomított kókuszolaj, mivel a nem bio változatot vegyszeresen finomítják.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó. Pinterest
Fotó. Pinterest
Figyelj a címkére!

Ha csak lehet, finomítatlan kókuszzsírt vásárolj: ezeket a „finomítatlan”, „extra szűz”, „VOC (Virgin Coconut Oil)” vagy a „hidegen sajtolt” kifejezések jelölik a címkén.

Kerüld viszont a szagtalanított változatot, mivel ez vegyszeres finomításon eshetett át.

A legjobb a minél természetesebb állapotú kókuszzsír, ebben van a legtöbb egészséges vegyület. A finomított kókuszolajnak egy előnye van, magasabb hőmérsékleten lehet benne sütni-főzni, mint a finomítatlan változatban.Ám ha az egészségre gyakorolt hatását szeretnéd kihasználni, maradj inkább a finomítatlan változatnál, és főzz vele alacsonyabb hőmérsékleten.

Ne kattanj rá teljesen!

Bár a kókuszzsír közepes szénláncú zsírsavai tényleg használnak a vonalaidnak, mert inkább energiává alakul, mint tárolt zsírrá, és valóban emeli a „jó” HDL koleszterin szintjét, azért nem kell nyakló nélkül fogyasztani, mivel mégiscsak gazdag telített zsírsavakban, ezek pedig a „rossz” LDL koleszterin szintjét is emelik. Kerülnöd sem kell, inkább egyszerűen gondoskodj a változatosságról a konyhában, és egyél sok olyan élelmiszert, amelyben bizonyítottan egészséges zsírsavak vannak: avokádót, dióféléket, olívaolajat.