MANI

Kül­föl­dön hasz­nál­nád a bank­kár­tyát? Ezt jobb, ha tudod

Egyre töb­ben hasz­nál­ják egy-egy kül­földi uta­zás vagy nya­ra­lás al­kal­má­val a bank­kár­tyá­ju­kat, mivel a leg­több he­lyen már el­fo­gad­ják és biz­ton­sá­go­sabb, mint a kész­pénz. Buk­ta­tói azon­ban ennek is van­nak!
  • Szerző: MZ/X

Külföldön a boltban és az étteremben fizetnek a legtöbben a plasztikkártyával, de van, aki előnyben részesíti az ATM-eket a pénzváltókkal szemben, mert azt gondolják, akkor középárfolyamon számolnak.

Jó hír az utazóknak, hogy a legtöbb országban a kártyás fizetésnek nincsen díja!

Rossz hír, hogy minden más tranzakcióért viszont többet kell fizetni, mint itthon.

EZT OLVASTAD MÁR?

Teendők utazás előtt

  • A legfontosabb a kártya lejárati dátumának ellenőrzése. Kellemetlen, ha a külföldi tartózkodás ideje alatt jár le a kártya. Ilyenkor sem pénzt felvenni, sem pedig fizetni nem tudunk vele.
  • A második teendő a limitek beállítása. Mivel várhatóan többet fogunk költeni kint, mint itthon, emeltessük meg a keretet.
  • A mobiltelefonunkba mentsük el a kibocsájtó bank külföldről hívható ügyfélszolgálati számát, hogy szükség esetén minél gyorsabban le lehessen például tiltani a kártyát.
  • Még indulás előtt érdemes szólni a banknak, hogy engedélyezzék a folyamatos külföldi kártyahasználatot (amennyiben a szerződésünk szerint ez szükséges), nehogy azt higgyék, valaki ellopta a kártyát. Ilyenkor ugyanis a biztonság kedvéért letiltják a kártyát.
  • A kártya használhatóságának ellenőrzése hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank. Nem feltétlenül használható ugyanis minden hazai kibocsátású bankkártya külföldön is.Azok a kártyák például, amelyeken csak a hazai kibocsátó bank védjegye szerepel, nem használhatók külföldön! Ha nem tudjuk biztosan, mire képes a kártyánk, inkább kérdezzünk rá a bankban!

Mire kell figyelni külföldön?

  • A kártya használata előtt külföldön is mindig ellenőrizzük le, hogy a kártyán található védjegy/logó fel van-e tüntetve a pénzfelvételre kiszemelt ATM berendezésen, illetve ki van-e ragasztva az elfogadóhely bejáratán vagy a pénztárnál. Amennyiben megtalálható a védjegy, nyugodtan használhatjuk a kártyát.
  • Ha egy kártyás fizetésnél az aláírásunkat is elkérik, mindig figyelmesen olvassuk el, mit írunk alá!
  • Mindig tartsunk magunknál készpénzt is, mivel előfordulhat, hogy a sarki kisboltban csak készpénzt fogadnak el.
  • Hazatérve, ha az Európai Unión kívüli, harmadik világbéli országba utaztunk, igényeljünk új kártyát, hátha a meglévőt klónozták.
Fotó: 123RF

Mennyit von le a bank külföldi készpénzfelvétel, vásárlás esetén?

A külföldi ATM-használat vagy a helyi bankban igénybe vett szolgáltatások (pl. készpénzfelvétel) során mindig számítsunk extra költségekre, még akkor is, ha ezek levonása nem történik meg azonnal.

Eközben a címlapon

Az MNB tájékoztatása szerint a külföldi készpénzfelvételi díjakra vonatkozóan nincs egységes díjszabása a bankoknak, de annyit azért lehet tudni, hogy a bankfióki készpénzfelvétel jellemzően drágább, így inkább válasszuk az ATM-eket.

Az elszámolás menete

A külföldön végzett tranzakciók elszámolásakor 3 tényező pénznemét vizsgálja a bankunk. Aszámlánk pénznemét (ez általában forint), az elvégzett művelet, például a pénzfelvétel pénznemét (helyi pénznem) és az ezeket végző bankok közötti elszámolás pénznemét (ez általában az euró).

Ha mindhárom pénznem azonos, akkor vonják le a legkevesebbet.

Ellenben, ha mindhárom pénznem különbözik, akkor két átváltásért (ún. banki konverzióért) kell fizetnünk. Például az Angliában felvett fontért a bank először átváltja a forintunkat euróra (bankok közötti pénznem), majd az eurót fontra. Ez a legköltségesebb eset.

Ha csak két pénznem különbözik, például forint alapú számláról veszünk fel eurót Horvátországban, akkor csak egy átváltásért kell fizetni.

Fontos tudni, hogya bankok – a legtöbb esetben – nem középárfolyamon számolják a váltást, hanem a saját eladási áraikon. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 310 forintos euró középárfolyam helyett 318 forintot fizetünk a banknak egyetlen külföldön felvett euróért.

Éppen ezért a külföldi kártyás fizetésnél alkalmazott devizaátváltási árfolyamnak és a készpénzfelvétel (bankfiók vagy automata) költségeinek mindenképp nézzünk utána a kártyát kibocsátó bank weboldalán, vagy hívjuk fel őket! Érdemes rákérdezni arra is, hogy van-e valamilyen épp futó akció a külföldi kártyahasználati díjakkal kapcsolatban.