RIPOSTER

Kö­zölte a rend­őr­ség: ezt ta­lál­ták a Vi­king szál­lo­da­hajó át­vizs­gá­lá­sa­kor

A rend­őr­ség sze­rint nem volt szük­ség a szál­lo­da­hajó le­fog­la­lá­sára, hi­szen a hely­színi szemle során min­den ada­tot be­gyűj­töt­tek.
  • Szerző: Ripost

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a 24.hu megkeresésére elárulta, hogy miért nem tartotta szükségesnek a Viking Sigyn szállodahajó lefoglalását, valamint azt is közölte, hogy mi mindent foglaltak le a baleset után a hajón.

Fotó: MTI
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dél-Korea korábban a szállodahajó lefoglalását követelte a magyar kormánytól.

A BRFK azt közölte, szerintük azért nem volt indokolt a szállodahajó visszatartása, mert a nyomozók a dunai hajóbaleset után helyszíni szemét tartottak a Vikingen és az ott fellelhető összes informatikai és hajózási rendszerből származó adatállományt lefoglalták. Mint írták, a kamerafelvételeket is tartalmazó több mint két terrabájt mennyiségű adatállomány mellett csaknem 5 ezer fotót készítettek.

Rögzítették a vezetőállásban fellelhető állapotot, továbbá a nyomozók vizsgálták a szállodahajó kormányállásából a láthatóságot és észlelhetőséget is. A balesetet elemzésébe igazságügyi hajózási, nautikai külső szakértőket vontak be.

A hajó kiemelése viszont nem történt meg, a rendőrség szerint erre nem volt szükség, mert a felszíni sérüléseket a helyszíni szemle során rögzítették. A Viking Sigyn hétfőn Visegrádon kötött ki, ám a rendőrség ott sem foglalta le a hajót, de ismét szemlét tartott.

A rendőrség erről annyit közölt: "valamennyi eljárási cselekmény az ügyészség utasításai alapján, ügyészségi felügyelet mellett zajlik."

Eközben a címlapon

Egy dél-koreai televízió szerint egyébként bizonyítékokat tüntettek el a Viking Sigyn szállodahajóról. A szöuli MBC televízió még Bécsben kereste meg a szállodahajót, ahol azonban nem fogadták udvariasan a stábot. A riport szerint a hajó orráról eltűntek az ütközés nyomai, látszott, hogy kijavították és átfestették az ütközés okozta sérüléseket.

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet tartózkodott. Mindössze hét utast sikerült kimenteni. A hajót kedden emelték ki a Dunából.