DIÉTA

Ezt eszik a so­vány nők na­ponta két­szer!

Anyu­kád sokat mondta, hogy igyál meg min­den nap egy pohár tejet? Va­ló­szí­nű­leg a csont­ja­i­dat akarta ezzel erő­sí­teni, pedig a tej és a tej­ter­mé­kek az el­hí­zás meg­elő­zé­sé­ben is se­gí­te­nek.

Ha naponta legalább kétszer tejterméket fogyasztasz, az jó hatással van a testsúlyodra – állapították meg amerikai kutatók. A Harvard, a Brown és a Case Western Reserve Egyetemek közös vizsgálatában 7173 ember étrendjét elemezték. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a rendszeres tejtermékfogyasztók testtömegindexe alacsonyabb, mint azoké, akik havonta csak egyszer ettek ilyesmit. Akik naponta legalább kétszer ettek tejterméket, azokat 37 százalékkal kevésbé fenyegette az elhízást, mint azokat, akiknek csak havi egy adag tejtermék szerepelt az étrendjében.

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

A tej különösen jó hatással van a nők alakjára: a tejivók sokkal kisebb valószínűséggel híznak el, ám ez az összefüggés csak a nők esetében jelentkezik, és akkor, ha a rendszeresen fogyasztott tej zsírtartalma kisebb, mint 3,4 százalék – vagyis a teljes tej, bár finom, nem sokat segít. De mi van a többi tejtermékkel? Bár elsőre úgy tűnt, hogy a joghurt is fogyaszt, amikor a kutatók a kalciumbevitelt is kiszámolták, ez az összefüggés eltűnt. A sajt ebben a kutatásban sajnos nem vett részt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest

Az amerikai kutatók szerint a vizsgálat azt bizonyítja, hogy

a kalcium a tejtermékeknek az a kritikus összetevője, amely segít fenntartani az egészséges súlyt.

Akik naponta legalább 214 milligrammot elfogyasztanak ebből az ásványi anyagból, azokat 17 százalékkal kevésbé fenyegeti az elhízás, mint azokat, akik nem esznek tejterméket. A jelenség magyarázata az lehet, hogy a kalcium felgyorsítja a zsír kiválasztását, és a testsúlyt szabályozó hormonok egyensúlyát is fenntartja.

A tanulság: ha utolér a délutáni mélypont, igyál meg egy pohár tejet. A fehérje sokáig eltelít, miközben a kalcium is kifejti áldásos hatását.