Létrehozva: 2017.08.08.

Ezt a trükköt ismered? Így lesz sokkal olcsóbb a málnalekvár!

A málna nagyon drága gyümölcs, és nem igazán kiadós. A színe, karakteres íze miatt ellenben csodás lekvár fõzhetõ belõle. Kombináld más, kiadósabb, olcsóbb gyümölcsökkel, így gazdag variációkban élvezheted a nyár ízeit. A málna nagyon jól kombinálható a sárgabarackkal, a nektarinnal vagy az õszibarackkal.

A málna nagyon drága gyümölcs, és nem igazán kiadós.

Ha párosítod más gyümölcsökkel, akkor még mindig élvezheted a málna karakteres, friss ízét. A hozzáadott citrom minden lekvárhoz illik: savanykás, üde ízével kihozza a lekvár édes zamatát. Ezen kívül még tartósító hatású is, a héjában található pektintartalmának köszönhetően.

Zöld citromot használj, mert az kevésbé savanyú. Mivel cukor nélkül főzöd a lekvárt, ez is számít.

Málna-őszibarack lekvár

Az őszibarack nagyon lédús gyümölcs. A belőle készített lekvár főzése (kíméletes eljárással) két napig tart. Az őszibarackot külön főzd, mert különbözik a főzési igénye a málnáétól, csak az utolsó pillanatban öntsd össze őket. Fagyasztott málnából is elkészítheted. Ebben az esetben az első nap hagyd kiolvadni a málnát.

Hozzávalók:

  • 1 kg málna
  • 1 ½ kg őszibarack (kimagozott, hámozva)
  • 1 bio zöld citrom leve
  • 1 bio zöld citrom héja (vékonyan leszeletelve)
  • agar-agar (opcionális) vagy bármilyen zselésítő anyag
  • Elkészítés:

    1. nap:

    1. Ha a héja nélkül szereted, hámozd meg az őszibarackot. Forralj vizet, tedd bele az egész gyümölcsöket 1 percre, majd kis hűlés után húzd le a héjukat.

    2. Magozd ki, vágd negyedekre, ezután mérd le a másfél kilót.

    3. Tedd lábasba a citromlével és a héjával együtt. Kavargatva, közepes lángon főzd. Fél óra alatt sok nedvesség elpárolog belőle, így sűrűsödik lekvárrá.

    4. Takard le gézzel, és hagyd hűlni, párologni egy éjszakára.

    2. nap:

    1. Az őszibarackot tedd fel újra főni.

    Akkor kész, ha már nem habosodik, illetve ha egy kanálnyit kivéve, hűlés közben már szépen megszilárdul. (Ha van cukorhőmérőd, akkor belemártva ellenőrizheted a hőmérsékletét. 105 Celsius-foknál készen van a lekvár).

    2. Ha már jó állagú az őszibarack, öntsd hozzá a málnát. Forrald fel, és kavargatva, közepes lángon főzd együtt még 15 percig.

    4. Sterilizált üvegekbe töltsd, zárd le, és tedd száraz dunsztba.

    Málnás sárgabarackdzsem

    Hozzávalók:

  • 1 kg sárgabarack (mag és héj nélkül)
  • 30 dkg málna
  • 1 bio zöld citrom leve és héja (opcionális)
  • Elkészítés:

    1. Isteni a héjával is, de ha zavar, pucold meg a sárgabarackot. Forró vízbe dobd a gyümölcsöket fél percre, majd szűrőkanállal szedd jeges vízbe. Szűrd le, húzd le a héját.

    2. Magozd ki, és mérd ki az előírt mennyiséget. Darabold le az érett gyümölcsöt.

    3. Az összevagdalt sárgabarackot, citromlevet és a citrom héját tedd egy lábasba.

    4. Keverd el, forrald föl, és időnként kavargatva főzd, míg kezd besűrűsödni.

    5. Öntsd hozzá a málnát, forrald fel, és még főzd 15 percig.

    5. Merőkanállal szedd az előkészített, sterilizált üvegekbe, zárd le. Tedd száraz dunsztba.

    Málnás nektarinlekvár

    Hozzávalók

  • 1 kg nektarin
  • 30 dkg málna
  • 1 bio citrom leve és héja
  • Úgy készül, mint a sárgabaracklekvár.

    FONTOS SZABÁLYOK

    Tisztaság

    1. Amíg befőzöl, ne csinálj mást a konyhában. Semmi sem hullhat a fővő lekvárba, mert beindítja az erjedést.

    2. Az üvegeket áztasd be, a címkéket távolítsd el.

    3. Ha van mosogatógéped, akkor a legmagasabb hőfokú programot kapcsold be. Ezzel mosogasd el az összes üveget, a fedőkkel együtt.

    4. Gép nélkül: forrástól számított negyedóráig fertőtlenítsd az üvegeket és a fedőket egy nagy fazék vízben. Csipesszel kiszedve tiszta konyharuhára borítsd őket, szájukkal lefelé, a fedőket is lefelé. (Törölgetni vagy belenyúlni nem szabad!)

    Celofán, tartósító, cukor

    1. Egyik sem kell. A celofán begyűrődhet, és emiatt esetleg rosszul záródik a tető.

    2. Kicsi üvegekbe adagold az eltevésre szánt lekvárt. Így nem kell tartósító, hisz hamar (1 héten belül) elfogy. A különböző ízeket is gyakrabban váltogathatod, nem fogod megunni a lekvárt.

    3. A fehér cukor rendkívül káros. Jobb, ha hozzászoktatod magad és családodat a kevésbé édes, természetes ízekhez.

    A főzési időt rövidítő trükkök

    1. A friss, teljesen ép, érett, megmosott gyümölcsöt akár hámozás nélkül elteheted. Ezzel is kevesebb a macera.

    2. A tisztítás után darabold, majd turmixold, azaz pépesítsd. Így hamarabb lesz lekvár állagú.

    3. A turmixolás után tiszta gézen át szűrd le a nagyja levét. Készíts belőle szörpöt. A gyümölcs húsa ezután gyorsabban besűrűsödik, de lassú, kis lángon kezdd a főzést.

    Eltevés, száraz dunszt

    1. A lekvárt színültig töltsd, rázogasd kicsit, hogy a buborékok is eltávozzanak.

    2. Csavard rá a fémfödelet, egy tiszta konyharuhával törülgesd meg az üveget, és állítsd fejre 1-2 percig. Ez alatt vákuum keletkezik, és az jól beszívja a tetőt.

    3. Csomagold be egyenként újságpapírba, és tedd valami nyugodt helyre, ahol 2-3 napig is háborítatlanul maradhat. Plédekkel, párnákkal burkold be, hogy minél lassabban hűljön le. Amikor már kihűlt (ez nyáron lassabban megy!), akkor címkézd fel, és tedd a kamrába.

    Fogyasztás

    Ha valakinek nem elég édes a lekvárod, később, amikor eszi, tehet bele egy kis mézet, édesítőt, nádcukrot.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Keményen nekimentek Berki Mazsinak

    origo.hu

    Elképesztő: kiderült, ki miatt nincs béke

    borsonline.hu

    Óriási fordulat a Házasság első látásra című műsorban, ezt ki gondolta volna?

    magyarnemzet.hu

    Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

    metropol.hu

    Iszonyú pusztítás történt a Deák téren, lehangoló a látvány

    hirtv.hu

    Bajnai Gordon elhíresült cége áll Magyar Péter mögött

    origo.hu

    Brutálisan összeverték Miley Cyrust

    astronet.hu

    Napi horoszkóp 2024. április 18.: a Rák megkönnyebbül, a Vízöntő elszánt

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    ripost.hu

    Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

    ripost.hu

    Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Pörkölt reggelire: mutatjuk Petőfi Sándor különös étrendjét

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk

    FAZÉK

    Ettől az isteni apró trükktől mennyei lesz a kókuszgolyó

    FAZÉK

    Ezért ne szórj soha szódabikarbónát az eperre

    FAZÉK

    Epres-tejfölös pite az új kedvenc, mutatjuk a receptet