kulcsár edina
A málna nagyon drága gyümölcs, és nem igazán kiadós. A színe, karakteres íze miatt ellenben csodás lekvár fõzhetõ belõle. Kombináld más, kiadósabb, olcsóbb gyümölcsökkel, így gazdag variációkban élvezheted a nyár ízeit. A málna nagyon jól kombinálható a sárgabarackkal, a nektarinnal vagy az õszibarackkal.
Ha párosítod más gyümölcsökkel, akkor még mindig élvezheted a málna karakteres, friss ízét. A hozzáadott citrom minden lekvárhoz illik: savanykás, üde ízével kihozza a lekvár édes zamatát. Ezen kívül még tartósító hatású is, a héjában található pektintartalmának köszönhetően.
Zöld citromot használj, mert az kevésbé savanyú. Mivel cukor nélkül főzöd a lekvárt, ez is számít.
Az őszibarack nagyon lédús gyümölcs. A belőle készített lekvár főzése (kíméletes eljárással) két napig tart. Az őszibarackot külön főzd, mert különbözik a főzési igénye a málnáétól, csak az utolsó pillanatban öntsd össze őket. Fagyasztott málnából is elkészítheted. Ebben az esetben az első nap hagyd kiolvadni a málnát.
1. Ha a héja nélkül szereted, hámozd meg az őszibarackot. Forralj vizet, tedd bele az egész gyümölcsöket 1 percre, majd kis hűlés után húzd le a héjukat.
2. Magozd ki, vágd negyedekre, ezután mérd le a másfél kilót.
3. Tedd lábasba a citromlével és a héjával együtt. Kavargatva, közepes lángon főzd. Fél óra alatt sok nedvesség elpárolog belőle, így sűrűsödik lekvárrá.
4. Takard le gézzel, és hagyd hűlni, párologni egy éjszakára.
1. Az őszibarackot tedd fel újra főni.
Akkor kész, ha már nem habosodik, illetve ha egy kanálnyit kivéve, hűlés közben már szépen megszilárdul. (Ha van cukorhőmérőd, akkor belemártva ellenőrizheted a hőmérsékletét. 105 Celsius-foknál készen van a lekvár).
2. Ha már jó állagú az őszibarack, öntsd hozzá a málnát. Forrald fel, és kavargatva, közepes lángon főzd együtt még 15 percig.
4. Sterilizált üvegekbe töltsd, zárd le, és tedd száraz dunsztba.
1. Isteni a héjával is, de ha zavar, pucold meg a sárgabarackot. Forró vízbe dobd a gyümölcsöket fél percre, majd szűrőkanállal szedd jeges vízbe. Szűrd le, húzd le a héját.
2. Magozd ki, és mérd ki az előírt mennyiséget. Darabold le az érett gyümölcsöt.
3. Az összevagdalt sárgabarackot, citromlevet és a citrom héját tedd egy lábasba.
4. Keverd el, forrald föl, és időnként kavargatva főzd, míg kezd besűrűsödni.
5. Öntsd hozzá a málnát, forrald fel, és még főzd 15 percig.
5. Merőkanállal szedd az előkészített, sterilizált üvegekbe, zárd le. Tedd száraz dunsztba.
Úgy készül, mint a sárgabaracklekvár.
1. Amíg befőzöl, ne csinálj mást a konyhában. Semmi sem hullhat a fővő lekvárba, mert beindítja az erjedést.
2. Az üvegeket áztasd be, a címkéket távolítsd el.
3. Ha van mosogatógéped, akkor a legmagasabb hőfokú programot kapcsold be. Ezzel mosogasd el az összes üveget, a fedőkkel együtt.
4. Gép nélkül: forrástól számított negyedóráig fertőtlenítsd az üvegeket és a fedőket egy nagy fazék vízben. Csipesszel kiszedve tiszta konyharuhára borítsd őket, szájukkal lefelé, a fedőket is lefelé. (Törölgetni vagy belenyúlni nem szabad!)
1. Egyik sem kell. A celofán begyűrődhet, és emiatt esetleg rosszul záródik a tető.
2. Kicsi üvegekbe adagold az eltevésre szánt lekvárt. Így nem kell tartósító, hisz hamar (1 héten belül) elfogy. A különböző ízeket is gyakrabban váltogathatod, nem fogod megunni a lekvárt.
3. A fehér cukor rendkívül káros. Jobb, ha hozzászoktatod magad és családodat a kevésbé édes, természetes ízekhez.
1. A friss, teljesen ép, érett, megmosott gyümölcsöt akár hámozás nélkül elteheted. Ezzel is kevesebb a macera.
2. A tisztítás után darabold, majd turmixold, azaz pépesítsd. Így hamarabb lesz lekvár állagú.
3. A turmixolás után tiszta gézen át szűrd le a nagyja levét. Készíts belőle szörpöt. A gyümölcs húsa ezután gyorsabban besűrűsödik, de lassú, kis lángon kezdd a főzést.
1. A lekvárt színültig töltsd, rázogasd kicsit, hogy a buborékok is eltávozzanak.
2. Csavard rá a fémfödelet, egy tiszta konyharuhával törülgesd meg az üveget, és állítsd fejre 1-2 percig. Ez alatt vákuum keletkezik, és az jól beszívja a tetőt.
3. Csomagold be egyenként újságpapírba, és tedd valami nyugodt helyre, ahol 2-3 napig is háborítatlanul maradhat. Plédekkel, párnákkal burkold be, hogy minél lassabban hűljön le. Amikor már kihűlt (ez nyáron lassabban megy!), akkor címkézd fel, és tedd a kamrába.
Ha valakinek nem elég édes a lekvárod, később, amikor eszi, tehet bele egy kis mézet, édesítőt, nádcukrot.