FITTFAZÉK

Ezt a mé­zes­ka­lá­csot min­denki bát­ran eheti!

Bó­dít­son el fű­sze­res il­la­tá­val ez az egész­sé­ges, gyöm­bé­res sü­te­mény! Kívül ro­po­gós, belül puha és fan­tasz­ti­ku­san finom. Ka­rá­csonyra is vá­laszd az ala­csony cukor- és zsír­tar­talmú re­cep­te­ket.

Lehet a karácsonyi gyömbéres süti finom és egészséges is? Lehet bizony! Ez a recept pont ezt kínálja: gluténmentes, alacsony zsír- és cukortartalmú süteményt. Kívül ropogós, belül puha falatok. Mély, gazdag, ellenállhatatlan ízvilág.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hozzávalók:

  • 1 ¾ csésze (210g) fehér (!) teljes kiőrlésű liszt, vagy gluténmentes liszt
  • 1 ½ tk. kukoricakeményítő
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 ¾ tk. őrölt gyömbér
  • ¼ tk. őrölt fahéj
  • 1/8 tk. őrölt szerecsendió
  • 1/8 tk. őrölt szegfűszeg
  • ¼ tk. só
  • 2 ek. (28g) sótlan vaj vagy olvadt kókusz zsír
  • 1 nagy tojásfehérje, szobahőmérsékletű
  • 2 ¼ tk. vaníliás stevia
  • 2 tk. vanília kivonat
  • ¼ csésze zsírszegény tej, szobahőmérsékletű
  • ¼ csésze (60ml) melasz (molasses)
  • 3 ek. (45g) kristályos stevia (vagy kristályos kókusz cukor)

Elkészítés:

1. Melegítsd elő a sütőt 165 Celsius-fokra. Bélelj ki egy tepsit szilikon sütőlappal vagy sütőpapírral.

2. Egy közepes tálban keverd össze a lisztet, a kukoricakeményítőt, a sütőport, a gyömbért, a fahéjat, a szerecsendiót, a szegfűszeget, és a sót. Egy másik tálban verd simára a vajat, a tojást, a vaníliás steviát, és a vanília kivonatot. Kavard bele a tejet és a melaszt. A folyékony keveréket add a poros keverékhez, és csak addig keverd, míg össze nem áll.

3. Oszd a tésztát 18 részre, és gyúrd őket labdaccsá. A gömböket egyenként nyomogasd a kristályos steviába, hogy jól bevonja mindet a „cukor”. Helyezd őket az előkészített tepsibe. Egy pohár aljával lapítsd le a sütiket. Sütés közben nem fognak szétterpeszkedni.

4. A lapos sütiket szórd meg még egy kis steviával, és az ujjaiddal gyöngéden nyomogasd bele a „cukrot”. Told a 165 fokos sütőbe, és süsd 8-10 percig. Sütés után hagyd a sütőlapon még 10 percig, csak utána tedd rácsra.

Tippek
  • A liszt ne legyen több a javasoltnál, mert a tészta túl száraz, porózus lesz.
  • A kukoricakeményítőt ne hagyd ki! Ettől kapja a süti a puha-rágós állagát.
  • A tej helyettesíthető bármilyen növényi itallal.
  • Melasz és gyömbér nélkül nem lesz jellegzetesen karácsonyi íze.
  • Ha nem akarsz vaníliás steviát használni, helyettesítheted 1 csésze (192g) kókuszcukorral vagy barna cukorral. Ez esetben hagyd ki a tejet a hozzávalókból. A 2. lépés után legalább 1 órára tedd hűtőbe a tésztát. Ha ezután még mindig ragad, a formázásnál használj spatulát vagy egy kanalat. A tepsibe téve ne lapítsd le a tésztát, mert úgyis szét fog terülni.