INSIDER

Ezért úsz­ták meg a tö­meg­ka­taszt­ró­fát az M3-ason

Csak az új bu­szo­kon kö­te­lező a biz­ton­sági öv, és nem el­len­őr­zik, hogy be­kö­tik-e! A hét­fői M3-ason tör­tént busz­bal­eset meg­mu­tatta, hogy ezen múl­hat az éle­tünk: az uta­sok azért úsz­ták meg, hogy a busz töb­bet is pör­dült velük, mert be vol­tak kötve.

Egy Debrecenből Svájcba tartó busz borult fel az M3-as autópálya 41-es kilométerszelvényénél hétfőre virradó hajnalban, a balesetben 22 ember sérült meg, akiket azonnal kórházakba szállítottak. A17 magyar áldozatot követelő januári veronai buszbaleset után tehát csaknem újabb borzalmas tragédia történt - csodával határos módon azonban a busz utasai túlélték a balesetet.

Az utasok többsége szerencsére bekötötte magát

Többen azért nem sérültek meg, mert használták a biztonsági övet. A busz ugyanis, miután átszakította a szalagkorlátot, több alkalommal megpördült a saját tengelye körül, míg végül a kerekein állt meg. Többen is kiestek a buszból azok közül, akik nem voltak bekötve, míg a helyszínen az M1-nek nyilatkozók közül sokan kisebb vágásokkal, esetleg karcolás nélkül úszták meg a balesetet. Ők kivétel nélkül mind azt mondták, hogy be voltak kötve a baleset pillanatában, ezért úszhatták meg.

Ha van a buszon öv, kötelező használni!

Nem köztudott, de a szabályok szerint azokon a buszokon, amelyeken van öv, azt használni is kell. Erre a vezetőnek kell figyelmeztetnie az utasokat. Ha valaki nem köti be magát, akkor a szabálysértés helyétől függően pénzbírsággal büntethető, ami 20 ezer forint is lehet. Minden buszra a forgalomba helyezésekor érvényes szabályok vonatkoznak, és az új buszok mindegyikében vannak már két- vagy hárompontos biztonsági övek. A régi buszokon azonban nincsenek, bár utólag ezekbe is szerelhető. A Volán-járatok többségén még régi buszok közlekednek, amelyeken nincs biztonsági öv, arra a kérdésünkre pedig több Volán-társaságról sem kaptunk választ, hogy az új buszokon figyelmeztetik-e utasaikat a kötelező övhasználatra.

Sok iroda figyelmeztet az övre

Több, magyar utazási iroda weboldalán külön szerepel, hogy buszaik biztonsági övvel felszereltek-e vagy sem, illetve figyelmeztetést is közzétesznek járataikon. A Pilisi Tours képviselője például lapunknak azt nyilatkozta, általában biztonsági öves busszal utaztatnak, és figyelmeztetik is a járatokon utazókat. Akad azonban olyan is, aki a Trans Vonal Kft. Tiszavasvári és Budapest között rendszeresen közlekedő, övvel felszerelt SETRA járatain utazik, azonban még soha nem hallott figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy még büntetést is kaphat, ha nincs bekötve.

Mint kiderült, egy tisztázatlan hátterű cég utaztatta a turistákat - a részletek a Ripost napilapban, mint ahogy arról is ott olvashat, hogy miért különleges az M3-as autópálya ezen szakasza - rengeteg itt a furcsa baleset...