FITTFAZÉK

Ezért nem sza­badna soha el­dob­nod a pet­re­zse­lyem szá­rát

Vag­dosd a leves vagy a fő­ze­lék te­te­jére, dinsz­teld a fok­hagy­má­val és a hagy­má­val együtt, ké­szíts be­lőle eg­zo­ti­kus sa­lá­ta­ön­te­tet, vagy dobd fel vele a na­po­dat egy ütős to­nikba ke­verve.

Amikor megveszed a petrezselymet, kiválasztod a legnagyobbat, a legfrissebbet.

Aztán ott fonnyad, sárgul meg a hűtőben.

Már legfeljebb csak pár levelecskét tudsz megmenteni az ételbe. Milyen kár érte! Annyi íz van a szárában (sőt, főleg ott koncentrálódik!), és megy a szemétbe. Pedig legalább lefagyaszthatnád jégkockatartóba adagolva. Persze jobb frissen.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nézd, milyen változatosan tudod felhasználni:

Hagymát, fokhagymát dinsztelsz a leves- vagy főzelékalaphoz? Piríts vele egy kis aprított petrezselymet is. A kész étel tetejére is szórj a frissen összevagdalt, nyers zöldségből. Érdemes kétszer is, két féle módon ízesíteni vele.

A zöldségalapba mindig tegyél petrezselyemszárat is. Ott tárolja a növény a legintenzívebb zamatokat.

Hangulat javító, petrezselymes tonikot is készíthetsz a friss szárból, levelekből.

Keverd a napi zöld smoothy-ba. Turmixolj belőle egzotikus salátaöntetet.

Eközben a címlapon

PETREZSELYMES TONIK AZ EGÉSZSÉGEDÉRT

Ezt az italt készítsd el, ha felüdülésre vágysz. Az ízek robbannak a szádban, és hosszú időre feldobják a hangulatodat.

Hozzávalók:

  • ¼ csésze petrezselyem, szárastól elaprítva
  • 1 tk köménymag, egész
  • 1 szelet citrom
  • citromlé
  • 2 dl forró víz
  • ¼ tk méz
  • 1 szelet citrom

Elkészítés:

Szórd a petrezselymet, köménymagot, citromot, citromlevet egy hőálló edénybe. Öntsd le a forró vízzel. Hagyd állni 5-10 percig, majd szűrd le. Ízesítsd mézzel, friss citromkarikával.

MEXIKÓI SALÁTA EGZOTIKUS SALÁTAÖNTETTEL

A petrezselyembőlvagy korianderzöldből remek salátaöntetet készíthetsz.

Hozzávalók a salátaöntethez:

  • 2/3 csésze joghurt
  • ¼ csésze korianderzöld vagy petrezselyemzöld (szárastól összevagdalva)
  • 2 mogyoróhagyma, durvára vágva
  • ¼ csésze zöld citromlé
  • ½ jalapeno durvára vágva vagy egy kis Erős Pista
  • ½ csésze extra szűz olívaolaj
  • ½ tk durva tengeri só
  • 1 ek méz vagy agavé szirup

Elkészítés:

Magas fordulatszámon készíts belőle sima szószt. Lezárt befőttesüvegben, hűtőszekrényben egy hétig is eltartható.

Hozzávalók a salátához:

  • saláta
  • avokádó
  • paradicsom
  • fekete konzerv bab
  • konzerv főtt kukorica
  • mogyoróhagyma
  • korianderzöld

Elkészítés:

Tetszés szerint vágd össze a hozzávalókat, majd öntsd rá a zöld dresszinget.