OTTHONKA

Ezért ne tá­rolj soha nyers krump­lit a hű­tő­ben, ve­szé­lye­sebb, mint gon­dol­nád

Most is ott tar­tod? Ha ezt el­ol­va­sod, biz­tos, hogy ez­után új­ra­gon­do­lod a dol­got. Ku­ta­tá­sok bi­zo­nyí­tot­ták, hogy a hű­tő­ben tá­rolt krump­li­ban egész­ség­ká­ro­sító fo­lya­ma­tok in­dul­nak be a sütés ha­tá­sára.

Milyen kémiai folyamat zajlik le?

A hideg miatt egy enzim glukózzá és szacharózzá bontja a cukor-szacharózt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ez a sütés-főzés során akrilamiddá alakul. A brit élelmiszer-szabványügyi ügynökség arra figyelmeztet, hogy ez

rákos daganatok kifejlődéséhez vezethet.  

A folyamat kialakulásának pontos mechanizmusa még nem tökéletesen tisztázott. Valószínűsíthető azonban, hogy az emberi DNS-ben történik valami változás.

Mennyire bizonyított ez?

Pánikra egyelőre nincs ok, mert a kutatások még csupán az állatkísérletek stádiumánál tartanak. Ott azonban már bizonyított a dolog.

Az óvatosság nem árt

Jobb, ha megelőzöd az esetleges nagyobb bajt. A kiegyensúlyozott, egészséges, kalóriaszegény étkezéssel megvédheted magad.

Magas kockázata van a következő étkeknek:

Eközben a címlapon
  • chips
  • olajban sütött ételek
  • kekszek
A keményítőt tartalmazó ételeket, mint a krumplit és a pirítóst csak világosra süsd.

A sütési idő és hőmérséklet növelésével ugyanis növekedik a káros anyagok keletkezésének lehetősége is.

A hűtőben tárolás következtében, a cukortartalom átalakulásának hatására megváltozik a krumpli íze és anyaga is.

Hogyan tárold helyesen a krumplit?

Hűvös, sötét és jól szellőző hely az ideális. És távol a vöröshagymától!

Ez utóbbi gyorsabb csírázást és ízváltozást is okoz.

Fontos: Ha részben vagy egészében a krumpli színe zöldesre változik, azonnal dobd ki.