OTTHONKA

Ezért ne tárolj soha nyers krumplit a hűtőben, veszélyesebb, mint gondolnád

Most is ott tartod? Ha ezt elolvasod, biztos, hogy ezután újragondolod a dolgot. Kutatások bizonyították, hogy a hûtőben tárolt krumpliban egészségkárosító folyamatok indulnak be a sütés hatására.

Milyen kémiai folyamat zajlik le?

A hideg miatt egy enzim glukózzá és szacharózzá bontja a cukor-szacharózt.

Ez a sütés-főzés során akrilamiddá alakul. A brit élelmiszer-szabványügyi ügynökség arra figyelmeztet, hogy ez

rákos daganatok kifejlődéséhez vezethet.  

A folyamat kialakulásának pontos mechanizmusa még nem tökéletesen tisztázott. Valószínűsíthető azonban, hogy az emberi DNS-ben történik valami változás.

Mennyire bizonyított ez?

Pánikra egyelőre nincs ok, mert a kutatások még csupán az állatkísérletek stádiumánál tartanak. Ott azonban már bizonyított a dolog.

Az óvatosság nem árt

Jobb, ha megelőzöd az esetleges nagyobb bajt. A kiegyensúlyozott, egészséges, kalóriaszegény étkezéssel megvédheted magad.

Magas kockázata van a következő étkeknek:

  • chips
  • olajban sütött ételek
  • kekszek

A keményítőt tartalmazó ételeket, mint a krumplit és a pirítóst csak világosra süsd.

 

A sütési idő és hőmérséklet növelésével ugyanis növekedik a káros anyagok keletkezésének lehetősége is.

A hűtőben tárolás következtében, a cukortartalom átalakulásának hatására megváltozik a krumpli íze és anyaga is.

Hogyan tárold helyesen a krumplit?

Hűvös, sötét és jól szellőző hely az ideális. És távol a vöröshagymától!

Ez utóbbi gyorsabb csírázást és ízváltozást is okoz.

Fontos: Ha részben vagy egészében a krumpli színe zöldesre változik, azonnal dobd ki.