MEDICINA

Ezért ne hagyd, hogy a gye­rek egy szo­bá­ban alud­jon a mo­bil­já­val

A ta­ná­rok és a szü­lők gyak­ran ta­pasz­tal­ják, hogy a gye­re­kek egyre fá­rad­tab­ban ér­kez­nek az is­ko­lába. Ennek oka az is lehet, hogy egy szo­bá­ban éj­sza­káz­nak a te­le­fon­juk­kal.
címkék:

Ausztrál kutatók szerint a telefon és a számítógép erőteljesen rontja az alvás minőségét. Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott kutatás szerint a szülők többsége, amikor este jó éjszakát kíván a gyerekének, aligha lehet biztos benne, hogy a gyerkőc innentől már nem nyúl a telefonhoz. Sarah Blunden, egy alvással foglalkozó ismeretterjesztő központ vezetője azt is hozzátette: nem egyedül az a probléma, hogy a gyerekek késő éjszakáig játszanak a géppel.

Az is komoly gondot okoz, hogy a képernyő kék fénye a gyerekeknél és a felnőtteknél egyaránt megzavarja az alvási ritmust, más néven a cirkadián ritmust. A kék fény ugyanis gátolja az alvásért felellős hormon, a melatonin termelődését. Különösen az arcunkhoz közel tartott készülékek, a telefonok és a táblagépek fénye zavaró, a televízió kék fénye kevésbé káros, mivel messze van a szemünktől.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A cirkadián ritmussal, vagyis a test 24 órás ritmusával nem jó  játszani. Ennek a ritmusnak van egyfajta kifutási ideje – ha például valaki későn fekszik le, később is lesz újra éber. Ha pedig folyton változtatjuk az elalvás idejét, össze-vissza pihenünk, hamar fogékonyabbak lehetünk a depresszióra, a szorongásra, az érzelmi labilitásra.A gyerekek esetében különösen káros az alvási ritmus felborulása: nemcsak az iskolai teljesítményüket fogja vissza, de testi-lelki fejlődésüket is.

címkék: