MEDICINA

Most nyí­lik a leg­egész­sé­ge­sebb ma­gyar virág! Ér­de­mes be­lőle sokat szedni

Te­nyér­nyi, il­la­tos bo­dza­vi­rá­gok kí­nál­ják ma­gu­kat min­den­felé. Szedj be­lőle, és ké­szíts gyó­gyító li­mo­ná­dét. Nem­csak fris­sítő, üdítő, de cso­dás ha­tás­sal van a szer­ve­ze­tedre is. Im­mun­erő­sítő, mé­reg­te­le­nítő, iz­zasztó ha­tású.

Most úton-útfélen, virágzó bodzabokorraltalálkozol.

EZT OLVASTAD MÁR?
Ne menj el mellette anélkül, hogy legalább néhány friss, tenyérnyi virágot leszednél.

A bodza gyógyhatású növény,őseink minden porcikáját felhasználták. A virágokból főzött drog szabályozza a veseműködést, vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő, nyugtató hatású.

BODZATEA

Elkészítése:

1 csapott evőkanál bodzavirágotönts le 2 és fél dl forró vízzel. 15 perc után szűrd le. (Gyógytea készítésénél sose használj fémszűrőt).

Hogyan fogyaszd:

Étkezés előtt idd. Finom mézzel, de nagyon ízes édesítés nélkül is. Napi 1-3 csészével bármeddig fogyasztható.

Eközben a címlapon

Hatása:

Izzasztóként, méregtelenítőként működik. Megfázás, nátha esetén amilyen forrón csak tudod, úgy idd. Kiizzadod tőle a betegséget. Kombinálhatod forró lábfürdővel, majd ágyba-bújással, sok takaróval!

Inhaláló szerként is kiváló. Tisztítja a légutakat, oldja a lerakódásokat, köptető hatású.

Vizelethajtóként, ödémásodás esetén kezdd a reggelt éhgyomorra elkortyolgatott, 1 csésze bodzateával. Ezt a hatását fogyókúrázók is kihasználhatják. Napi 1-2 csészével, 3 hétig kúraként is alkalmazható.

Mandula- és torokgyulladás ellen tejjel forrázd le a virágot, majd állás után, szűrve fogyaszd.

BODZALIMONÁDÉ

Ezt a legegyszerűbb elkészíteni.

Amíg virágzik a bodza, mindennap legyen egy kancsóval az asztalodon.

Elkészítése: keverj mézzel, citrommal, szűrt vízzel egy alaplimonádét. Tegyél bele néhány szép, megmosott bodzavirágot. Hagyd állni pár órát, hogy a hatóanyagok és az íze kioldódjon. Nem csak frissítő és illatos lesz, de tisztító- és gyógyhatású is.

BODZASZÖRP

Ezt télire készítsd el sok cukorral és citrommal, hogy akkor se nélkülözd.

BODZAPALACSINTA

Elkészítése: Keverj be palacsintatésztát, melyhez kis sört is öntesz.

Vagdoss vagy morzsolj bele bodzavirágot(a szára nélkül), majd forró olajban süsd ki. Töltelékként tovább-bolondíthatod bodzalekvárral, de fahéjas porcukorral is finom.

BODZÁS RÁNTOTTA (BODZAFÁNK)

A rántottát is érdemes most bodzávalfeldobni. Keverd a frissen felütött tojásba, majd készítsd el a szokásos módon.

BODZALEKVÁR

Az elvirágzott bodza fekete bogyóiból lekvárt, szörpöt is készíthetsz. Ezt fogyasztva az álmatlanságot, migrénes fejfájást, ideggyulladásokat is kúrálod.