INSIDER

Ezért lesz kü­lön­le­ges az idei au­gusz­tus 20-a

A Ri­post segít el­iga­zodni Ma­gyar­or­szág ál­lam­ala­pí­tá­sá­nak rend­kí­vül gaz­dag ün­nepi kí­ná­la­tá­ban, mely­ben a méz­al­más ke­nyér­től a légi- és víz­ipa­rá­dén át a Tank­csapda-kon­cer­tig, no meg a tű­zi­já­té­kig egy sor kü­lön­le­ges­ség kap he­lyet. A sza­bad­téri ese­mé­nyek­hez vár­ha­tóan az idő­já­rás is ke­gyes lesz: az elő­re­jel­zé­sek sze­rint 29-33 fokos meleg, enyhe szél és kissé fel­hős ég­bolt vár­ható.
  • Szerző: Ripost

KÓSTÓLJUNK BELE AZ ÜNNEP ÍZEIBE !

Nem érdemes jóllakottan nekivágni a Duna-parti sétának, hiszen szombattól hétfőig a Clark Ádám tér és a Döbrentei tér közötti bő egy kilométeres szakasz átalakul a Magyar Ízek Utcájává. A gasztronómiai korzón jól megfér egymás mellett a mátyusföldi káposztaleves és a kárpátaljai borscs leves, a csángóföldi szőlőleveles töltike, a karcagi birkapörkölt és a bodagos cigánykáposzta. Megkóstolhatóak aSzent István-napi kenyérverseny győztesei, többek közt a mézalmás rozskenyér, míg az édesszájúak Magyarország tortáiból, a Komáromi kislányból, valamint a cukor- és fehérliszt mentes Három kívánságbólfalatozhatnak.

EZT OLVASTAD MÁR?

TOVÁBB ÉLNEK A HAGYOMÁNYOK! Augusztus 20-a generációk számára egyet jelent a tisztavatással, a légi parádéval és a körmenettel. A fontos eseményekre idén is sor kerül. Államalapításunk napján reggel fél kilenctől tisztavatás lesz a Kossuth téren, majd fél tízkor kezdetét veszi a vízi és légi parádé a Dunán, déltől a Szent Korona látogatható a Parlamentben, majd 17 órától Ünnepi szentmisét tartanak a Szent István Bazilikában, Szent Jobb körmenettel.

ZENÉTŐL LESZ HANGOS A HOSSZÚ HÉTVÉGE A gyerekeket szombat délelőtt Kovácsovics Fruzsina, vasárnap az Alma együttes várja a Clark Ádám térnél a Várkert színpadon, mely szombat este 22 óra 30 perctől utcabálnak, hétfőn 17 órától musical gálának ad majd otthont. Ugyanitt a délutánok is erősek lesznek: szombaton többek közt a Lóci játszik, a Mörk, a Jetlag és Antonia Vai uralja a helyet. Másnap a Soulwave, illetve az Anna and the Barbies-é lesz a tér, míg este a Gellért szobornál zúz az AWS, a Zanzibár és a Tankcsapda. Hétfőn ismét a Várkert Színpad vonzza majd a zene szerelmeseit: Palya Bea, Ferenczi György & a Rackajam, a Bagossy Brothers Company, továbbá az Emelet táncoltatja majd meg a nagyérdeműt.

 

Eközben a címlapon

20 ezernél is több effektus alkotja az idei tűzijátékot

Gőzerővel készülnek a szakemberek az idei tűzijátékra. A telepítési munkálatok már szerdán megkezdődtek, a varázslat hétfőn este 21 órakor kezdődik. Idén közel 21 ezer látványeffektus színesíti az éjszakát, melynek során a nemzeti színek mellett az arany lesz a meghatározó. A pirotechnikusok vadonatúj látványelemekkel is készülnek, egyes tűzijáték-rakétákat ráadásul hajóról indítanak majd. A zenei aláfestést Szarka Tamás műve adja majd.

A szervezők szerint a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszról, valamint a Margit hídról lehet majd a legjobban látni a produkciót. Az este során a Dagály Aréna kék színe is magyar trikolorra vált.

A mozgáskorlátozottak a fővárosi Olimpiai parknál lévő rakpartról csodálhatják meg a tűzijátékot.

Felejtsük el az autót!

Az ünnepi hosszú hétvége idején hagyjuk otthon a kocsit, mert a fél várost lezárják. Kedd reggel 6 óráig lezárják a forgalom elől a Lánchidat, a Lánchíd utcát, a Clark Ádám teret, az Alagutat és az Alagút utcát. Hétfőtől lezárják a Budai alsó rakpartot és a Pesti alsó rakpart egyes szakaszait, 20-án este pedig az egész belváros autóval megközelíthetetlenné válik.

A tömegközlekedésben is változások várhatóak: a 19-es és a 41-es villamos a Margit híd, budai hídfő és a Rudas Gyógyfürdő között a 17-es és az 56A villamos vonalára terelve szállítja az utasokat. A 105-ös busz a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekedik. A tűzijáték előtt és után sűrűbben jár a szentendrei HÉV és mind a négy metró, ám a nagy tömeg miatt rövid időre lezárhatják a Vörösmarty téri, a Deák téri, a Kossuth téri és a Batthyány téri állomást.

ORSZÁGOS AZ ÜNNEP A főváros mellett szinte minden nagyobb városban komoly programokkal készülnek. Íme, néhány!

A cívisváros gőzerővel készül az elmaradhatatlan augusztus 20-i Debreceni Virágkarneválra, melyet az Egyetem téren 22 órától tűzijáték és ingyenes Kökény Attila koncert zár majd.

Fotó: MTI

Pécsett, a Szent István téren 16 órakor kezdődik a Magyarok Kenyere Ünnep, Böjte Csabával, Sebestyén Mártával, Tolcsvay Lászlóval és a Hot Jazz Banddel.

A Siófoki Plázson augusztus 20-án tűzijáték és Rakonczai Imre Piano estje koronázza meg az ünnepet.

Szegeden, a Huszár Mátyás rakparton kézműves söröket, street food ételeket és csodaszép tűzijátékot ígérnek.

Székesfehérváron Királyi Napokat tartanak, ma és holnap a belvárosban Koronázási Ünnepi Játékokat tartanak. 20-án 19 órától a Zichy színpadon táncmulatság, 22 órától a Palotavárosi tavaknál tűzijáték lesz.