Nincs

Ezért lehet veszélyes az egészségedre a laminált padló

Gondoltad volna, hogy alvászavarokat nemcsak stressz okozhat? Allergiás reakciókat válthat ki egyik-másik bútorod vagy éppen a laminált padló is.
  • Szerző: A

Kevesen tehetik meg, hogy valódi fából készült padlójuk legyen vagy teljes mértékben fabútorokkal rendezzék be otthonukat. Ma már azoknak sem kell lemondaniuk a fa látványáról, akik nem tudnak olyan mélyre nyúlni a pénztárcájukba.

A laminált padlók között találni tökéletes másolatokat éppúgy,  ahogy a bútorok között is számtalan dekoratív, farostlemezből készült darab akad.

Tudnod kell azonban, hogy egészségedre ártalmasak is lehetnek ezek a bútorok vagy a laminált parketta

A felhasznált fűrészpor és faforgács préselése során ugyanis egyes gyártók szintetikus ragasztót, műgyantát használnak, ami jelentős mennyiségű formaldehidet bocsáthat ki.  

A formaldehid a lakás levegőjébe kerülve légúti, szem- és bőrpanaszokat, valamint allergiát okozhat.

A padló- és bútorlapok felszínét további szintetikus anyagok felhasználásával, műanyag bevonattal kezelik, ami ugyancsak tartalmazhat formaldehidet.

Az MDF (Medium Density Fiberboard-közepes sűrűségű farostlemez) lapokból készült irodabútorok, konyhabútorok, asztallapok, szekrények, polcok és padok előállításakor a farosthoz képest  8–12 százalékkal több formaldehidet tartalmazó műgyantát használnak.

Vásárláskor bízhatsz a szaglásodban

1. Mivel a bútorok gyártásukat követően csak néhány hét vagy hónap után kerülnek a vásárlóhoz a formaldehid nagy részének van ideje elpárologni, így általában jelentős panaszokat nem okoz.

2. Ha erős oldószer szaga van egy bútornak, akkor jó eséllyel sok káros anyagot tartalmaz. Kerüld az ilyen bútorokat  vagy ha nincs más lehetőséged, akkor használat előtt hosszasan, hetekig hagyd szellőzni a szabadban, hogy távozhassanak belőlük az oldószerek.

3. Bár a formaldehidek nagyobb része 1–2 héten belül távozik a bútorból, a későbbiekben, például ha meleg van a lakásban, további vegyszer kerülhet a levegőbe. Ezért fontos, hogy gyakran szellőztess - különösen míg új a bútor vagy a laminált padlólap.

4. Vásárláskor kérdezd az eladótól, hogy az adott bútor vagy padlólap tartja-e a formaldehid szabványt, ami több nyugati országban már kötelező. Az Európai Ökocímke odaítélésének feltétele, hogy a forgácslemez vagy farostlemez formaldehid-kibocsátása ne haladja meg az E1 szabvány felét.

5. Burkolásra válaszd a környezetvédelmi védjeggyel ellátott járólapokat!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?