INSIDER

Ezért ke­rül­nek most elő tu­cat­já­val a dunai bom­bák Bu­da­pes­ten

Olyan ala­csony a Duna víz­szintje a két hete tartó ká­ni­kula és szá­raz idő­já­rás miatt, hogy ki­lát­szik Bu­da­pes­ten az Ínség szikla, több he­lyen pedig má­so­dik vi­lág­há­bo­rús bom­bá­kat is ta­lál­tak a Du­na­ka­nyar­ban!
  • Szerző: Ripost

A tartósan meleg, csapadékszegény időjárás következtében augusztus elejére a magyarországi folyók szintje igen alacsony lett. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tegnapi tájékoztatása szerint a valaha mért legkisebb vízszinteket sok helyen csak 50-100 centiméterrel haladja meg a mostani.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Ezen a héten a Duna vízállása – a budai oldalon, a Szabadság hídtól északra, a Gellért-hegy lábánál lévő – Ínség-szikla szintje alá süllyedhet. Általában víz alatt van, de a budapesti vízmércén mért 95 centiméter körüli vízállásnál kibukkan a vízből. Ez egy meglehetősen alacsony és viszonylag ritkán mért vízállás

– közölte a vízügyi igazgatóság.

Fotó: Sulyok László

A Dunán Budapestnél augusztus 13-án reggel 93 centimétert mértek, ami 42 centiméterrel magasabb a 2003-as legalacsonyabb, 51 centiméteres értéknél. A Sajó hazai szakaszán csak 20-30 centiméterrel magasabb a víz szintje, mint a valaha mért legalacsonyabb szint.

Fotó: Sulyok László

A Duna alacsony vízállása miatt több dolguk akad a honvédség tűzszerészeinek. A korábban víz alatt lévő mederben ugyanis felszínre kerülnek világháborús bombák és egyéb robbanószerkezetek.

A Dunakanyarban nagyon alacsony a Duna vízállása, majdhogynem napi szinten kerülnek elő második világháborús bombák, köztük élesek is. Mi Tahitótfalunál találtunk egyet

– tette közzé felhívását Andrea, aki arra kér mindenkit, hogy fokozott óvatossággal közlekedjen a vízben és a parton is, a gyerekekre pedig különösen vigyázzunk!

A tűzszerészek azt kérik, ha valaki robbanószerkezetet vagy ahhoz hasonló tárgyat talál, azonnal értesítse a hatóságokat.

Eközben a címlapon
A vízibusz zavartalanul üzemel! „A 95 centiméter körüli vízállásnál tudunk közlekedni, 3-6 méter víz még ilyenkor is van a Duna budapesti szakaszának jelentős részén” – tájékoztatta a -ot Galla Péter, a River Ride képviselője.