KÜLFÖLD

Ezért kel­lett meg­hal­niuk a lá­nyok­nak a sza­ba­du­ló­szo­bá­ban

Durva hi­á­nyos­sá­go­kat ta­lál­tak!
  • Szerző: A.Z.

Ahogy a is megírta, öt tizenéves lány vesztette életét, egy férfi pedig megsérült pénteken egy szabadulószobában kitört tűzvész következtében az észak-lengyelországi, tengermelléki Koszalinban.

A tűz egy kétszintes házban keletkezett délután öt óra tájban. A zárt szabadulószobában bekövetkezett haláleseteket azután fedezték fel, hogy a tűzoltók elfojtották az épületben a lángokat. Mindegyik áldozat tizenöt éves volt, egyikük születésnapját ünnepelték. Egy huszonhat esztendős férfit - aki a fiatalok szórakozásának figyelemmel kíséréséért volt felelős - égési sérülésekkel kórházba szállítottak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szórakozóhelyet működtető cég szabályzata szerint fiatalkorú vendégek csak egy felnőtt személy jelenlétében tartózkodhattak volna a helyiségben, de az illető férfi a tűz kitörésekor valószínűleg nem volt velük, és így nem segíthetett a mentésben.

Leszek Suski dandártábornok, a lengyel tűzoltóság parancsnoka szombati sajtóértekezletén elmondta, hogy az első vizsgálati eredmények több hiányosságra is utalnak.

A fűtőberendezések valószínűleg túl közel voltak könnyen égő anyagokhoz, és a helyiségben gyertyákat is találtak, ami nyílt láng használatára is utalhat. A szoba, melyben a tragédia bekövetkezett, mindössze 7,3 négyzetméteres volt, két fotellel és egy lámpa is volt benne, vagyis túl kicsi volt ennyi vendégnek.

A tűzoltóság nagyon hamar, a telefonhívás után négy perccel a helyszínre érkezett, és az első áldozatokat nem egészen negyedóra múltán kihozták a helyiségből, de az életüket már nem tudták megmenteni, a mérgező anyagok belégzése okozhatta halálukat. A tűzoltókészülékeket nem használták, de a tragédia valószínűleg főleg azért következett be, mert nem volt biztosítva a helyiségben szórakozó személyek megfelelő evakuálása.

Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter a tragédia után utasítást adott arra, hogy az egész országban ellenőrizzék az ilyen szórakozóhelyeket, és azonnal tűzvédelmi riasztóberendezéseket szereljenek fel ott, ahol nincsenek ilyenek. Bejelentette, hogy a minisztérium pénzsegélyben részesíti az áldozatok családjait.

Eközben a címlapon

Andrzej Duda államfő és Mateusz Morawiecki miniszterelnök külön-külön Twitter-bejegyzésben fejezte ki részvétét a tragédia miatt az áldozatok hozzátartozóinak.

Piotr Jedlinski koszalini polgármester vasárnapra gyásznapot hirdetett a városban. Lemondták a kulturális eseményeket, és Edward Dajczak püspök déli 12 órakor szentmisét mutat be a koszalini székesegyházban az áldozatokért és családjaikért.