MEDICINA

Ezért kel­lene télen min­den férfi­nak he­tente iz­zad­nia

Mi lehet jobb a téli hi­deg­ben, mint egy jó meleg sza­una? Min­den stresszt ki­iz­zadsz, mé­reg­te­le­ní­tesz, erő­sí­ted az im­mun­rend­sze­red. Férfi­ak­nak kü­lö­nö­sen aján­lott.
  • Szerző: A

Néhány kutatás azt bizonyította, hogy a szauna a depresszió kezelésére is kiválóan  alkalmazható. Jól hat a fájdalomra, álmatlanságra, izomlázra. Kellemes és pihentető gyógyerő az egész szervezet számára.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Erre figyelj oda, ha szaunázol!

1. A bőrkárosodások rizikója megemelkedik 20 perc intenzív forróság után, így 15-20 percnél többet egyszerre ne tölts a forró gőzben.

2. Igyál egy pohár vizet, mielőtt bemész, hogy a kiszáradás esélyét csökkentsd.

3. Ha hasi fájdalmat, zsibbadást, hányingert, szédülést, fejfájást vagy izomrángást érzel, hagyd abba a szaunázást.

4.  Hívj orvost, ha mellkasi fájdalmaid vannak a szaunázástól.

5. Hagyd ki szaunát, ha görcsoldót szedsz vagy magas a vérnyomásod.

Eközben a címlapon

Lássuk az előnyöket!

1. A szaunázás védi az agyműködést

Az izzadás a gőzben segít gondolataid tisztán tartásában. Serkentőleg hat az agyműködésre. Egy tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akik hetente többször szaunáznak, kisebb az esélye a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának.Ez részben a javuló agyi vérárammal van összefüggésben. A szauna javítja a véredények állapotát és segíti, hogy a szív több vért pumpáljon a szervekbe.

2. Segíti az izmok gyors regenerálódását

Különösen az infraszauna tesz jót az izmoknak. Az edzés és a fizikai aktivitás utáni pihenést és regenerálódást 30 perccel javítja. Ez azt jelenti, hogy az infravörös sugarak behatolnak az izomidegekbe, és segítik annak újjáépülését.

3. Csökkenti a fájdalom intenzitását

A szaunázás mérsékli a krónikus fejfájást. Nyolc hét szauna után a páciensek javulást tapasztaltak, a fejfájás intenzitása csökkent.

4. Ha kétnaponta szaunázol, csökken a koleszterinszinted

5. Jót tesz a szívnek

Azt gondoltuk, hogy a szauna veszélyes a szívproblémákra - különösen férfiaknál, de ennek ellenkezőjét bizonyították be. A legtöbb esetben segíti a szív normális működését.  Javítja a vérkeringést, csökkenti a magas vérnyomást. Egészségesebbé teszi a szívet és meghosszabbítja az életet.