MEDICINA

Ezért jó, ha egy férfi­nek 35 év alatt szü­le­tik gye­reke

Bár a férfiak bio­ló­giai órája nem ke­tyeg olyan gyor­san, mint a nőké, a gyer­mek­vál­la­lás szem­pont­já­ból az apuka élet­kora sem mind­egy. A leg­ala­cso­nyabb koc­ká­zat­tal az ő ese­tük­ben is a 35 év alatti gyer­mek­vál­la­lás jár.
címkék:

Eddig csak a nőket ijesztgették a késői gyermekvállalás veszélyeivel – most azonban kiderül, hogy ebből a szempontból az apa kora sem mellékes. Egy 40 millió baba egészségét vizsgáló kutatás szerint a születéskori komplikációk veszélye az apa 30-as éveinek közepétől emelkedésnek indul, 45 fölött pedig jelentősen megnő.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

Michael Eisenberg professzor, az amerikai Stanford Egyetem orvosi karának munkatársa szerint Eddig leginkább az anyai tényezőket vizsgálták ebből a szempontból is, ám a baba egészsége az apán is múlik. Már 35 fölött enyhén emelkedni kezd a kockázat, a 40-es és 50-es férfiak esetében pedig jelentős emelkedést mutat, egyszerűen azért, mert a hímivarsejtek DNS-ében változások következnek be.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A 45-nél idősebb apák esetében 14 százalékkal nőtt a koraszülés kockázata, illetve annak veszélye, hogy a baba intenzív osztályra kerül. Az alacsony születési súly kockázata szintén 14 százalékkal, míg az agyvérzésé 18 százalékkal nőtt. Ha az apa az 50-es éveiben jár, 10 százalékkal nagyobb esély van rá, hogy a kicsi születés után lélegeztetésre szorul, az intenzív ápolás kockázata pedig 28 százalékkal nő. Az apa magas életkora még annak a veszélyét is növeli, hogy az anyánál terhességi cukorbetegség alakul ki:ez a kockázat 45 feletti apai életkor esetében 28 százalékkal magasabb, mint a 25 és 34 év közötti életkorú apáknál. Ennek oka egyelőre nem ismert.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A kutató azonban hozzáteszi, hogy az abszolút kockázat minden ilyen esetben viszonylag alacsony marad – ennek ellenére a férfiaknak sem árt elgondolkodniuk azon, hogy korábban tervezzenek családot és vállaljanak gyereket. Még akkor is, ha világszerte egyre későbbre tolódik az első gyermek vállalásának kora.

címkék: