INSIDER

Ezért drá­gult meg drasz­ti­ku­san a luc­fe­nyő

Hi­he­tet­len, van, ahol be­érte az ol­csó­nak szá­mító luc az ezüst­fe­nyő árát! Sokak sze­rint az áru­sok ki­hasz­nál­ják, hogy a több­ség ra­gasz­ko­dik a leg­il­la­to­sabb ka­rá­csonyfa-tí­pus­hoz, ezért di­rekt drá­gáb­ban adják. A Ri­post utá­na­járt az ár­vál­to­zás oká­nak.
  • Szerző: Ripost

Hol vannak már a tavalyi fenyőárak! Egy ezressel drágábbak az egyméteres lucfenyők az egyik legnagyobb kertészeti árudánál most, mint egy évvel ezelőtt. Tavaly 2990, idén 3990 forintot kérnek a legkisebb méretű illatozó fákért az Oázis kertészetekben, igaz, a vételár mellé levásárolható utalvány is jár. Az Auchanban a napokban kezdődött fenyővásár árlistáját tanulmányozva pedig meglepetten tapasztaltuk, hogy fillérre pontosan ugyanannyiba kerül a másfél méteres lucfenyő, mint az azonos méretű ezüstfenyő!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mindkettőért 3490 forintot kérnek.

Az pedig még meglepőbb, hogy az OBI-ban akciós, ugyanúgy 1,5 méteres Nordmann fenyő olcsóbb, mindössze 2999 forint!

Betett a szárazság és a munkáshiány

Vajon valóban visszaélnek az árusok azzal, hogy a lucfenyő varázslatos illatának nincs párja, s ezért emeltek bátran az árat?

„Egyáltalán nem erről van szó – kezdi Balogh Sándor zalai termelő. Hiába a luc a legolcsóbb karácsonyfa-típus, rendszeres gondozást igényel, mielőtt kitermelnénk. Idén ráadásul különösen száraz évünk volt, így mesterségesen kellett a növényeknek vizet biztosítanunk, a lucfenyőnek pedig kiemelkedően magas a vízigénye. Kemény meló ez, egyre kevesebben vállalják a fákkal járó vesződést, aki mégis, az pedig megkéri az árát” – magyarázta a szakember a drágulás okait.

Eközben a címlapon

Ugyanakkor jól tudják a faárusok, óvatosnak kell lenniük az árszabással.

Ha egyre kisebb a fenyőtípusok között az árkülönbség, sokan idén luc helyett ezüst vagy nordmann fenyőt választhatnak. Az árérzékeny vevők pedig több helyen is megnézik az árakat és a portékákat, mielőtt dönt.

Nem csak a fa árát érdemes nézni!

Bár nem mindegy, milyen árcímke látható a kinézett fenyőn, azzal sem árt tisztában lenni, hogy az adott helyen vállalják-e a fa talpba való befaragását, s ha igen, mennyiért. Ez a szolgáltatás ugyanis jelentősen megdobhatja a végösszeget! Két éve volt, aki 1500 forintért vállalta a nála vett, 2000-ért pedig a hozott fa aljának igazítását! Idén ugyanakkor egyelőre nem találkoztunk ilyen vad árszabással: láttunk 700 forintos befaragási díjat, de olyan árussal is találkoztunk egy budapesti plázánál, aki ajándékba adja ezt a szolgáltatást a vevőinek.

Gondoltad volna, hogy lakhelytől függ, mikor érdemes karácsonyfát venni? S tudod, milyen teszteket érdemes elvégezni fenyővásárlás előtt, ha nem akarsz pórul járni? Ezekről is olvashatsz a Ripost napilap szombati számában. Keresd az újságárusoknál!