INSIDER

Ezért drágult meg drasztikusan a lucfenyő

Hihetetlen, van, ahol beérte az olcsónak számító luc az ezüstfenyő árát! Sokak szerint az árusok kihasználják, hogy a többség ragaszkodik a legillatosabb karácsonyfa-típushoz, ezért direkt drágábban adják. A Ripost utánajárt az árváltozás okának.
  • Szerző: Ripost

Hol vannak már a tavalyi fenyőárak! Egy ezressel drágábbak az egyméteres lucfenyők az egyik legnagyobb kertészeti árudánál most, mint egy évvel ezelőtt. Tavaly 2990, idén 3990 forintot kérnek a legkisebb méretű illatozó fákért az Oázis kertészetekben, igaz, a vételár mellé levásárolható utalvány is jár. Az Auchanban a napokban kezdődött fenyővásár árlistáját tanulmányozva pedig meglepetten tapasztaltuk, hogy fillérre pontosan ugyanannyiba kerül a másfél méteres lucfenyő, mint az azonos méretű ezüstfenyő!

Mindkettőért 3490 forintot kérnek.

Az pedig még meglepőbb, hogy az OBI-ban akciós, ugyanúgy 1,5 méteres Nordmann fenyő olcsóbb, mindössze 2999 forint!

Betett a szárazság és a munkáshiány

Vajon valóban visszaélnek az árusok azzal, hogy a lucfenyő varázslatos illatának nincs párja, s ezért emeltek bátran az árat?

„Egyáltalán nem erről van szó – kezdi Balogh Sándor zalai termelő. Hiába a luc a legolcsóbb karácsonyfa-típus, rendszeres gondozást igényel, mielőtt kitermelnénk. Idén ráadásul különösen száraz évünk volt, így mesterségesen kellett a növényeknek vizet biztosítanunk, a lucfenyőnek pedig kiemelkedően magas a vízigénye. Kemény meló ez, egyre kevesebben vállalják a fákkal járó vesződést, aki mégis, az pedig megkéri az árát” – magyarázta a szakember a drágulás okait.

Ugyanakkor jól tudják a faárusok, óvatosnak kell lenniük az árszabással.

Ha egyre kisebb a fenyőtípusok között az árkülönbség, sokan idén luc helyett ezüst vagy nordmann fenyőt választhatnak. Az árérzékeny vevők pedig több helyen is megnézik az árakat és a portékákat, mielőtt dönt.

Nem csak a fa árát érdemes nézni!

Bár nem mindegy, milyen árcímke látható a kinézett fenyőn, azzal sem árt tisztában lenni, hogy az adott helyen vállalják-e a fa talpba való befaragását, s ha igen, mennyiért. Ez a szolgáltatás ugyanis jelentősen megdobhatja a végösszeget! Két éve volt, aki 1500 forintért vállalta a nála vett, 2000-ért pedig a hozott fa aljának igazítását! Idén ugyanakkor egyelőre nem találkoztunk ilyen vad árszabással: láttunk 700 forintos befaragási díjat, de olyan árussal is találkoztunk egy budapesti plázánál, aki ajándékba adja ezt a szolgáltatást a vevőinek.

Gondoltad volna, hogy lakhelytől függ, mikor érdemes karácsonyfát venni? S tudod, milyen teszteket érdemes elvégezni fenyővásárlás előtt, ha nem akarsz pórul járni? Ezekről is olvashatsz a napilap szombati számában. Keresd az újságárusoknál!