MEDICINA

Ezek­ben az éte­lek­ben rák­keltő anyag van! Vi­gyázz velük!

Egy áp­ri­lis­ban ha­tályba lépő EU-ren­de­let arra hívja fel a fi­gyel­met, hogy rák­keltő anyag lehet azok­ban az éte­lek­ben, ame­lye­ket akár min­den­nap fo­gyasz­tunk. A prob­léma a pék­áru­kat, a sült krump­lit és a kávét is érint­heti.

Az EU-bizottság rendelete, amely tavasszal lép majd hatályba, a rákkeltő akrilamid mennyiségének csökkentését írja elő az élelmiszerekben. Ez az anyag ugyanis növelheti a rák kialakulásának veszélyét. Az akrilamid tulajdonképpen nem más, mint egy műanyag molekulaegység, amely azonban a teljesen természetes eredetű élelmiszerek hőkezelése során is képződhet, míg a főzött ételekben nem alakul ki. Az olyan, magas hőmérsékleten sütött élelmiszerekben jöhet létre, amilyen például a sült krumpli, vagy egyes péksütemények. Ebből a szempontból veszélyesek lehetnek a snackek, a sós kekszek, a gabonapelyhek, a pörkölt és instant kávé, és egyes gabona-alapú bébiételek is.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

140 Celsius-fok alatti sütésnél és főzésnél nem jellemző a keletkezése, magasabb hőmérsékleten azonban igen. Oda kell figyelni arra is, hogy a főzésre ajánlott burgonyát ne süssük,mivel ezeknek a burgonyafajtáknak az esetében fokozott veszélyt jelenthet az akrilamid-képződés.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó. Pixabay
Fotó. Pixabay

A gyártók egyébként már eddig is sokat tettek azért, hogy csökkentsék a termékeikben kimutatható akrilamid-tartalmat, erre mostantól pedig rendelet is kötelezi őket. A burgonyaszirmokat például egy ideje már 140 Celsius-fokon, úgynevezett vákuumos technológia alkalmazásával sütik. A kívánt íz így is elérhető, míg az akrilamidtól nem kell tartani.