SZTÁRDZSÚSZ

Ezek a fil­mek arat­tak Lon­don­ban va­sár­nap este

Átad­ták a Brit Film- és Te­le­ví­ziós Mű­vé­szeti Aka­dé­mia (BAFTA) dí­ji­ait teg­nap este Lon­don­ban a díj­ki­osztó gálán. A Freddy Merc­uryt ala­kító Rami Malek kapta a leg­jobb férfi fő­sze­rep­lő­nek járó el­is­me­rést a Bohém rab­szó­di­á­ban nyúj­tott ala­kí­tá­sáért.
  • Szerző: Ripost

A várakozásoknak megfelelően Jorgosz Lanthimosz A kedvenc (The Favourite) című kosztümös filmje kapta a díjak zömét a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztó gáláján - jelentette Kertész Róbert, az MTI tudósítója.A legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó két fő elismerést azonban a nagy vetélytárs, az Alfonso Cuarón rendezte Roma vitte el.

A kedvenc című film tizenkét díjra volt esélyes az előzetes jelölés alapján, és hetet el is hozott az Oscar-díjas győzelmek viszonylag megbízható előrejelzőjének tekintett BAFTA-rendezvényen. Ez az alkotás nyerte a kiemelkedő brit film, a legjobb produkciós tervezés, a legjobb smink, a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb jelmeztervezés díját. Emellett a filmben nyújtott teljesítményéért a XVIII. századi brit uralkodó, Anna királynő alakítója, Olivia Colman vehette át a legjobb női főszereplőnek, Rachel Weisz pedig a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést.     A legjobb film és a legjobb rendező díját a Roma című mexikói alkotás és rendezője, Alfonso Cuarón gyűjtötte be a vasárnapi gálán. A hét díjra jelölt Roma kapta a legjobb nem angol nyelvű filmnek, illetve a legjobb fényképezésnek ítélt elismerést is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A legjobb férfi főszereplő díját Rami Malek vehette át. Malek alakítja a Queen néhai frontemberét, Freddie Mercuryt a Bohém rapszódia (Bohemian Rhapsody) című, szintén hét díjra jelölt filmben. Ennek az alkotásnak ítélték a legjobb hanghatásért járó elismerést is.