NÍNÓ

Ezek az or­szág leg­ve­szé­lye­sebb útjai! Itt a leg­több a gyors­hajtó

Ott mér­tek se­bes­sé­get a rend­őrök, ahol a lakók kér­ték: az or­szág tel­jes te­rü­le­tén, több mint ezer pon­ton áll­tak a traffi­pa­xok 24 órán ke­resz­tül kedd reg­ge­lig. Hiába tet­ték előre közzé az összes hely­színt, au­tó­sok ezrei nem tö­rőd­tek ezzel...
  • Szerző: RIPOST

Nem véletlenül kértek sokan rendőri ellenőrzést a budapesti Kacsóh Pongrác útra: egyetlen nap alatt csaknem 300 gyorshajtót mértek be itt a rendőrök! Ez az egyik közismert száguldozópályájuk a fővárosi gyorshajtóknak. A „Speedmarathon” nevű, 24 órás akció során 464 ezer autóst ellenőriztek, és közülük minden századik gyorshajtónak bizonyult. A helyszíneket maguk az állampolgárok ajánlották, az akcióra összesen 744 rendőr vonult ki.

EZT OLVASTAD MÁR?

Ezek a legveszélyesebb utak

A részletes tájékoztatást kért az eredményekről a rendőrségtől. Budapesten három útszakasz is kiemelkedően veszélyes!

A Kacsóh Pongrác úton 298, a Gyömrői úton 204, a Nagykőrösi úton 130 gyorshajtást dokumentáltak

– közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

ILLUSZTRÁCIÓ
ILLUSZTRÁCIÓ

A megyék közül Fejérben két dobogós helyszín is volt: a 8123-as számú úton 66, a 81-es főúton pedig 61 sebességtúllépést rögzített a traffipax. „Kiemelkedő volt a gyorshajtó járművezetők száma a Somogy megyei Kaposújlakon, a 610. számú főúton is, ahol 68 esetben lépték túl a megengedett legnagyobb sebességet” – tájékoztatta a -ot a rendőrség.

Eközben a címlapon

A gyorshajtás a fő baleseti ok

A rendőrség hangsúlyozta: a gyorshajtás a közlekedési balesetek egyik fő oka. Idén is a legtöbb balesetet, az összes szerencsétlenség több mint harmadát (37%) okozták a száguldozó sofőrök. A balesetek száma egyébként csökken, ám az adatokból kiderül, hogy az autópályák egyre veszélyesebbek, egy év alatt13%-kal nőtt a balesetek száma, aminek az is oka, hogy folyamatosan bővül a magyar autópálya-hálózat, és a forgalom is egyre nagyobb a sztrádákon.

ILLUSZTRÁCIÓ
ILLUSZTRÁCIÓ
Fotó: Markovics Gábor

Ott mérnek a rendőrök, ahol kérjük

Egyre gyakoribb, hogy a rendőrség a közismert „száguldozóhelyeken” kezd el mérni, ott, ahol a környéken lakók javasolják. A hatóság mérlegeli a tapasztalatokat, és az állampolgárok által javasolt helyszínek közül néhánynál a jövőben rendszeresen feltűnhet a traffipax. A 24 órás, nyilvános sebességmérés ötlete egyébként Németországból származik, de ma már minden európai ország alkalmazza. Tavaly Magyarország sajnos az 5. helyen végzett a gyorshajtók európai listáján, az idei összesítést még nem tették közzé.

A balesetek okairól és a büntetési tételekről a napilap  csütörtöki számában részletesebben is beszámolunk! Keresd az újságárusoknál!