DIÉTA

Ez tör­té­nik a tes­ted­del, ha min­den reg­gel zab­ká­sá­val nyi­tod a napot

A zab­kása az egyik leg­jobb reg­geli, tele fe­hér­jé­vel és rost­tal. De vajon ho­gyan re­a­gál a tes­ted, és mi tör­té­nik, ha hu­za­mo­sabb ideig min­den nap ez a reg­ge­lid? El­árul­juk.

Egyetlen csésze zabkásában 5 gramm fehérje és 4 gramm rost van. Hogy ez mit jelent? Nem fog hintázni a vércukorszinted, és garantáltan nem leszel éhes, amíg ebédhez nem jutsz! Számos kutatás igazolta, hogy aki sok rostot fogyaszt, azt kevésbé fenyegeti a 2-es típusú cukorbetegség, és általában alacsonyabb a testsúlya és a koleszterinszintje, mint azoké, akik kevés rostot esznek. Ráadásul a zabkása tele van hasznos ásványokkal, például foszforral és magnéziummal. Megmutatjuk, mi történik veled, ha minden reggel ezt fogyasztod.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Rájössz, hogyan szereted

Ne szépítsük, az első zabkása nemigen fog ízleni. De néhány nap alatt kikísérletezheted, pontosan mivel és hogyan kell készíteni ahhoz, hogy finom legyen. Próbáld ki mézzel, fahéjjal, apróra vágott dióval, mogyoróval, mandulával, mazsolával, gyümölccsel, vagy akár egy pici étcsokival. De akár sósan is elkészítheted, ilyenkor sajt és zöldség kerüljön bele. A variációk száma végtelen, kísérletezz bátran.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Rácsodálkozol, hogy tej is többféle van

Ha eddig csak sovány tejet és legfeljebb kókusztejet tartottál otthon, most rájöhetsz, hogy rengetegféle tej és tejszerű ital létezik a 3,5 százalékos, zsíros tejtől a mandulatejig. Ezen a téren is bátran kísérletezhetsz, hogy megtaláld a legízletesebb variációt. Egyébként egyes kutatások szerint a zsíros tejtermékek jobban segítik a fogyást, mint a zsírszegény variációk.

Kihagyod a tízórait

A fehérjedús reggeli úgy eltelít, hogy nem lesz szükséged tízóraira. Délig garantáltan nem kell tartanod az éhségrohamoktól, ebédig simán elleszel egy adag zabkásával.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Hiányozni fog, ha mást eszel

Akik rendszeresen zabkásávalindítanak, arról számolnak be, hogy kicsit hiányzik a reggeli rutin, ha például utazás miatt, vagy egy ráérősebb szendvicsezés miatt egy-egy nap kimarad. Ráadásul a legtöbben sokkal hamarabb érzik magukat újra éhesnek, mint amikor zabkásáznak.

Lefogysz

Hamarosan érezni kezded a zabkása hatását: a fehérje beindítja a zsírégetést, így ne lepődj meg, ha a korábban szoros farmerod is lötyögni kezd rajtad. Ráadásul a sok rost a bélműködésedet is rendbe teszi.

Eközben a címlapon