DIÉTA

Ez tör­té­nik a tes­ted­del, ha min­den reg­gel cit­ro­mos víz­zel nyi­tod a napot

A cit­ro­mos víz, akár hi­de­gen, akár lan­gyo­san fo­gyasz­tod, a leg­jobb nap­in­dító a tes­ted szá­mára. Szinte min­den sej­te­det meg­fi­a­ta­lítja - de vajon mi tör­té­nik ilyen­kor pon­to­san?

Serkenti az emésztést

Régóta tudjuk, hogy a jó emésztés kulcsfontosságú az egészség szempontjából. Ha belecsavarsz egy citromot egy pohár vízbe, máris beviszel egy kevés rostot, ami még reggeli előtt alaposan beindítja az emésztőrendszer működését, és a szervezet méregtelenítő folyamatait.

Fotó: 123RF
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hidratál és élénkít

A citromos víz már az energiaitalok megjelenése előtt is ismert frissítő volt: megszünteti az éjszakai alvás után fellépő enyhe kiszáradást, és pótolja az elvesztett nátriumot, káliumot és klórt. Bár a sima csapvíz is hidratál, a citromlével együtt a szervezet elektrolit-háztartásának helyreállításáról is gondoskodik. Nagy melegben és edzés után is érdemes bevetni.

A szemed is hálás lesz érte

Bár a szem legfontosabb vitaminjának az A-vitamint tartjuk, a citrusfélékben levő C-vitamin, és más antioxidáns hatású vegyületek is sokat tesznek az időskori szemproblémák elkerülése érdekében.

Szebbé válik a bőröd

A belső hidratálás a bőr nedvességtartalmának megőrzéséről is gondoskodik, a citromlében levő erőteljes antioxidánsok pedig a feszességet adó kollagén termelését segítik elő. A szervezet méregtelenítő folyamatainak beindulása is szebbé, simábbá, üdébbé teszi a bőrt.

Jobban működik a májad

Fotó: 123RF

A máj optimális működése gondoskodik arról, hogy a szervezet gyorsan és hatékonyan szabaduljon meg a méreganyagoktól. A citromlé segíti ezt a folyamatot, és egyes ártalmas baktériumok ellen is felveszi a harcot.

Topformában az immunrendszer

A náthára egyelőre nincs hatékony gyógyszer, az azonban bizonyos, hogy a sok C-vitamint fogyasztók ellenállóbbak a meghűléses betegségek ellen, mint azok, akik keveset vesznek magukhoz ebből a vitaminból. Az immunrendszer ugyanis valósággal csúcsformába kerül a C-vitamin hatására.

Eközben a címlapon

Csökkennek a gyulladások

A szervezetben jelen levő gyulladások nem mindig láthatóak. Sokszor más betegségek útján adnak hírt magukról. A citromlé segít a szervezet lúgosításában, így a rejtett gyulladások csökkentésében is.

Gyorsabb lesz az anyagcseréd

A citromos víz a fogyásban is segít, mivel serkenti az anyagcsere működését – különösen akkor, ha reggel, éhgyomorra fogyasztod el belőle az első pohárral.