MEDICINA

Ez min­den idők ked­venc gyógy­nö­vé­nye! Imád­ják a ma­gya­rok

A ma­gyar nép­ha­gyo­mány sze­rint, ha min­den nap fo­gyasz­tasz mákot, nem lesz­nek anyagi ne­héz­sé­geid, és a gyer­mek­ál­dás sem marad el. Nem csak íze miatt imád­juk a mákot. Szá­mos jó­té­kony ha­tása miatt is na­gyon ked­veli min­denki.

Egyetlen mákgubóban rengeteg magocska fejlődik. Ezért is jelképezi a bőséget, egységet és a végtelenséget.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Az év minden napján fogyaszd, hogy bőséges anyagi áldás hulljon rád!

A mák őshazája Közép-Ázsia. A zöld gubóból nyugtató hatású teát főztek eleink. Ezért álomhozó pipacsnak is nevezték. Az asszírok az öröm növényének tartották. 

A gyógyszeripar is sokoldalúan használja fel:

Görcsoldó, köhögés- és fájdalomcsillapító hatású gyógyszereket és alkaloidokat állítanak elő belőle. A mákból kivont ópiumalkaloidák közül a morfin és a kodein a legismertebbek.

A minden napi használatban is igazi gyógynövényként tartjuk számon:

Bőségesen tartalmaz ásványi anyagokat, B vitamint, niacint. Olajat is sajtolnak belőle, melyben rendkívül nagy mennyiségben található foszfor. Ez felelős a kalcium felszívódásáért. Kalciumtartalma a csúcstartó parmezánét is megelőzi!

Pár évvel ezelőtt Szlovákiában feltártak egy ősrégi temetőt, melyben, a hagyományosan máktermesztést folytató és mákot hetente többször fogyasztó emberek csontjait tökéletesen ép állapotban találták meg!

  • Napi 1 mokkáskanál darált mák fogyasztásával kivédhető a csontritkulás!
  • Másik módszer: fogyassz hetenként 3-szor mákos ételt.

Ha mákolajat szeretnél kúra szerűen fogyasztani, akkor a következő ajánlott:

  • Napi 1 ek mákolaj 2 hétig, majd ugyanennyi szünet (Folyamatosan nem ajánlott!)
  • 1 ek őrölt szezámmagra 5-6 csepp mákolaj (így folyamatosan fogyasztható!)

A felejtés és álom, de a boszorkányság és termékenység szimbóluma is.

Eközben a címlapon

A gyermekáldás érdekében tradíció volt egyes vidékeken mákszemekkel megszórni az ifjú párt.

100g mákban van:

  • 20.5g fehérje, 537 kcal, 23.9 szénhidrát. Ez utóbbi olyan alacsony, hogy emiatt a diétákhoz is erősen ajánlott.
  • Vitaminok: B1, B5, B6, B2, niacin
  • Ásványi anyagok: kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, kálium, magnézium. (A mák sötét színét a nagy vasatomoktól kapja).

A mák további jótékony hatásai

  • erős körmök és dús, egészséges haj
  • kíméletesen tisztítja a bélfalat
  • olaja bőrápolásra is kiváló
  • a mákkal bőrradírt is készíthetsz
  • köhögéscsillapító, görcsoldó hatású
  • vérnyomáscsökkentő
  • trombózis és embólia kialakulása a mák rendszeres fogyasztásával megakadályozható (a megfelelő arányú zsírsav összetételének köszönhetően)
  • normalizálja a magas koleszterinszintet
  • idegi kimerültség, stresszes időszak túlélésére feszültségoldóként ajánlott
  • pánikbetegségre szerecsendióval keverd
  • öregedésgátló

Néhány különleges recept a mák fogyasztására:

Mákos búza

Áztass búzát vízben 3 napig, majd szórd meg darált mákkal, 1 órán át áztatott mazsolával.

Mákos répatészta

Reszeld le a répát, szórd meg mákkal, áztatott aszalt gyümölcsökkel.

Bekeverheted

Ha nem szeretnél külön fogást készíteni vele, keverd a reggeli müzlidbe vagy turmixodba.

Schirilla féle gyógypép

25dkg mákot forralj fel kis vízzel. Forrás után vedd le a tűzről. Ha már langyos, édesítsd mézzel. Tartsd hűtőben. Fogyassz belőle reggelenként napi 1 evőkanálnyit.

Magyar vonatkozás:

Egy magyar gyógyszerészt tartanak a morfiumgyártás atyjának. Kabay János, feleségével, a vegyész Kelp Ilonával, az 1920-as években felfedezte, hogy az addig mezőgazdasági hulladéknak tartott, érett, száraz mákgubóból morfin és más alkaloidok állíthatók elő. Mégpedig sokkal olcsóbban, mintha ópiumból nyernék. Azóta is az ő módszerét használják szerte a világon!

Elismerjük a mák jótékony tulajdonságait, de azért

főként a csodás ízéért szeretjük.

Mák nélkül nincs szent este” - írta Krúdy. A legszebb téli ünnepünkön ki ne hagyd a menüből. Készíthetsz belőle bejglit, de akár mákos gubát vagy tésztát is.