MEDICINA

Ez az egy­szerű ital re­me­kül csök­kenti a vér­nyo­mást

Fo­gyassz na­ponta cék­la­le­vet, rendbe teszi a vér­nyo­má­sod, mé­reg­te­le­nít, meg­szün­teti a sav­túl­ten­gést, fel­tur­bózza az agy­mű­kö­dé­se­det.

Tápláló, gyógyító növény. Olyan gazdag antioxidánsokban és tápanyagokban, hogy egész évben érdemes fogyasztani. Ennek a cukorrépák fajtájához tartozó növénynek általában a mélyvörös gyökereit fogyasztják, de levelei is ehetőek. Levelének íze, textúrája a spenóthozhasonlítható. Mivel rendkívül könnyen emészthető, betegek, lábadozók, legyengült idős emberek táplálására alkalmazzák ősidők óta.

Fotó: 123RF
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Vérnyomás-csökkentő

Hogy történik ez? A cékla magas nitrát-tartalma a vérben nitrogén-monoxiddá alakul, ami kitágítja az ereket. Ezáltal csökkenti a vérnyomást: fél liter céklalé elfogyasztása után már egy órán belül kimutatható az alacsonyabb érték, ami 3-4 óra után tovább csökken. Hatása még 24 óra múlva is mérhető.

Káliumtartalma a test állóképességének növeléséhez, az izmok erősítéséhez, a fáradtság elűzéséhez szükséges.

A benne lévő antioxidánsok védik az artériákat.

Rengeteg magnézium, nátrium, vas folsav, C-vitamin, B6 is van benne. Abetain nevű ásvány a felelős a cékla vörös festékanyagáért. A céklalé tumorellenes hatású. Kemoterápia, sugárkezelés alatt és után is kifejezetten ajánlott, mert májvédő tulajdonságának köszönhetően csökkenti a kemoterápia káros mellékhatásait. A betain a folsavval, a B6 és B12 vitaminnal együtt jótékonyan hat az erekre, a szívbetegségek, stroke, érbetegségek kialakulásának megelőzésében.

Fotó: 123RF

Energiát ad

Hasznos szénhidrátokat, gyorsan lebomló cukrot is tartalmaz. Fogyasztásával azonnali energiához jutsz, elűzi a fáradtságodat, a hízás veszélye nélkül.  

Béltisztító

Ha egészben fogyasztod, salátának lereszelve, esetleg főzve-sütve készíted el, akkor jótékony rostjai is kifejthetik béltisztító hatásukat.

Vérképző

Vastartalma jótékony hatású a vérszegénységre, és javítja az agy véráramlását, így fokozva a szellemi teljesítményt.

Eközben a címlapon

Méregtelenít

A májban felhalmozott mérgeket, zsírt olyan intenzíven bontja le, hogy a cékla nagy mennyiségben fogyasztva akár szédülést, hányingert is okozhat. Alkoholproblémák esetén is sikerrel bevethető természetes gyógyszer. A legyöngült, túlterhelt májat tisztítja.

Fotó: 123RF

Savtúltengésre is jó

A savtúltermelésből származó gyomorpanaszokat is enyhíti.

Ha magas a vérnyomásod, szerezz be lényerő gyümölcscentrifugát, és készíts magadnak gyógyitalt. Fél liter céklalé rendszeres, napi fogyasztása már jelentősen csökkenti a vérnyomásod és az ahhoz kapcsolódó szövődmények kialakulását. Érdemes két-három adagra osztva, étkezések előtt meginni.

Céklalé magában?

Ha eddig még nem ittál ilyet, kezdetben hígítsd kétszeres mennyiségű répalével. Utóbbi semlegesíti a cékla intenzív ízét, és a máj méregtelenítő hatását is kíméletesre lassítja. A tökéletes hatás eléréséhez rakhatsz hozzá 1-2 zellerszárat is. Ha édesebben szereted, keverj bele friss almalevet is.

Tipp:

Eheted főtt céklasalátaként is, de ne feledd, hogyigazi gyógyhatását nyersen fejti ki.Nagyobb mennyiséget pedig csak lé formájában tudsz belőle fogyasztani. A lé készítéshez bio termesztésű céklát vásárolj. A céklalé csecsemőknek viszont nem ajánlott!