TESTFACTOR

Ez a titka, így sza­ba­dul­hatsz meg nyá­rig a has­háj­tól

Sok fo­gyó­kú­rázó el­sőd­le­ges célja a lapos has. Nem cso­dál­juk, hi­szen el­ké­pesztő érzés be­le­férni abba a far­merba, ame­lyik évek óta nem jött rád, rá­adá­sul a hasi zsír mind közül a leg­ár­tal­ma­sabb, így már csak az egész­sé­ged ér­de­ké­ben is jó, ha meg­sza­ba­dulsz tőle. De vajon ho­gyan va­ló­sít­ha­tod meg ezt nyá­rig? El­árul­juk: a fel­ülé­sek nem se­gí­te­nek!
címkék:

Fuss emelkedőn!

Ha sík terep helyett emelkedőn futsz, az akár 50 százalékkal is növelheti a kalória- és zsírégetést. Akár a szabadban, akár futópadon edzel, kezdd 50-10 perc sétával, majd válts át kocogásba, illetve futásba. Nem kell sprintelned elég az a tempó amelyik mellett még tudsz beszélgetni valakivel. Fuss 5 percig gyorsabban, majd válts vissza lassabb kocogásba, ezt váltogasd 30-45 percig.

Fotó. Pixabay
Fotó. Pixabay
Próbáld ki az evezőgépet!

Nem kell ahhoz víz mellett élned, hogy evezéssel égesd a zsírt! Az evezőgép az egyik legjobb edzőberendezés, amely a lábadtól a válladig minden izmot megmozgat. Lehet, hogy olyan izmokat is felfedezel vele, amelyeknek erősödése meglepetésként ér majd. Kezdd 20 másodperc evezés és 10 másodperc pihenés váltakozásával, ezt cserélgesd 4 percig, és közben figyeld, hogy egy fázisban mennyit eveztél.Végül evezz 500 métert, és próbálj edzésről edzésre javítani a szintidőn.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Építs intenzív szakaszokat a rendszeres edzésbe!

Míg korábban úgy gondolták, hogy a hosszú időtartamú, mérsékelt intenzitású edzés égeti a legjobban a zsírt, ma már az az általános álláspont, hogy az intenzív szakaszok beépítése az edzésbe sokkal hatékonyabb. A legjobb eredményhez változatos, intenzív edzésekre van szükség, amelyekbe rövid, nagyon intenzív szakaszokat is beépítesz. Így még edzés után is égeti a zsírt a tested. Tízperces bemelegítést követően csinálj 30 másodpercig annyi guggolást, fekvőtámaszt vagy más alakformáló gyakorlatot, amennyit csak tudsz, majd térj vissza a mérsékelt intenzitású munkához. Ezt ismételd meg még néhányszor.

Fotó. Pixabay
Fotó. Pixabay
Tedd még hatékonyabbá a plank gyakorlatot!

A plank az egyik leghatékonyabb gyakorlat, de ezt is lehet fokozni: csináld úgy, hogy a kezeiddel közben egy BOSU labdára, vagy egy egyensúlypárnára támaszkodsz, így még jobban dolgoznak az izmaid, különösen a törzsizmok.

Emelj nehezebb súlyokat, és pihenj kevesebbet a sorozatok között!

Az edzés intenzitását úgy is növelheted, hogy nehezebb súlyokra váltasz, és kevesebb pihenőidőt hagysz a sorozatok között. A súlyzós gyakorlatok egyébként is fokozzák a két edzés közötti zsírégetést, és ez annál intenzívebb, minél nehezebb a súlyzód. A technikára viszont nagyon vigyázz, nehogy lesérülj.

Gyalogolj minden nap!

45-60 percnyi gyors séta nagyon fel tudja pörgetni az anyagcserédet, ráadásul túledzeni sem tudod magad vele – ez utóbbi azért baj, mert fokozza a kortizol stresszhormon termelését, és így a hasi háj lerakódását. A séta ellazít egy nehezebb munkanap után, így a lelki egészséget is segíti, vagyis megint csak a stresszhormonok mennyiségét csökkenti. Napi egy óra gyors sétával heti fél kiló zsírt adhatsz le.

Eközben a címlapon

Sétálj üres gyomorral!

Ha reggeli előtt sportolsz, akár 20 százalékkal is több zsírt égetsz, mint reggeli után. Ilyenkor ugyanis arra kényszeríted a tested, hogy az eltárolt tápanyagokat égesse el ahhoz, hogy energiát termeljen. Ilyenkor nem kell nagy intenzitású edzést végezned, egy gyors séta is elég. A vízzel viszont ne spórolj, igyál eleget edzés közben is!

Fotó. Pixabay
Fotó. Pixabay
Jógázz!

A jóga nem azért jó, mert őrült mennyiségű zsírt éget, hanem azért, mert csökkenti a stresszt, és ezáltal a kortizol mennyiségét a szervezetben. Ez pedig egyrészt csökkenti a hasi zsír lerakódását, másrészt hozzásegít ahhoz, hogy képes légy egyszerre egy dologra koncentrálni, így az ész nélküli rágcsálást is megelőzi.

címkék: