DIÉTA

Ez a tavaszi diéták legjobb és legolcsóbb zöldsége

Ez a megfizethető zöldség nem csak a téli vitaminpótlásodról gondoskodik: a tavaszi megújulás legjobb segítője is. De vajon hogyan támogatja a szervezetedet? És milyen formában veheted magadhoz? Eláruljuk, sőt, recepteket is adunk hozzá!
  • Szerző: Ripost

A cékla, amellett, hogy igazi fogyókúrás étel, remek hatással van a szívünkre és az ereinkre: a benne levő nitrátok, folsav és betain segít az erek formában tartásában, és a szívbetegségek megelőzésében, sőt, a fizikai állóképességet is javítja. Sportolóknak, nehezebb fizikai erőpróbák előtt éppen ezért kiváló, és ajánlott táplálék. Az erekre gyakorolt jó hatása miatt abban is segít, hogy több vér jusson az agyunkba, így javítja a szellemi teljesítményt, és hozzájárul többek között az Alzheimer-kór megelőzéséből is.

A máj tehermentesítését, és így a szervezet méregtelenítő folyamatait is támogatja. Antioxidáns hatóanyagai a méreganyagok által termelt szabad gyökök semlegesítésében is segítenek, és valóságos rákellenes, valamint immunerősítő csodanövénnyé teszik. Remek kálium-, kalcium-, vas-, szilícium- és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Káliumtartalma főként az izomzatnak tesz jót, és akkor fejti ki legjobban a hatását, ha a levét fogyasztod.

Férfiaknak kötelező

A vörös zöldség a férfiakra is vigyáz: óvja a prosztata egészségét, és hozzájárul a szexuális egészség megőrzéséhez, a merevedési zavarok kivédéséhez.

 

Sütve a legfinomabb!

Az egyik legjobb körethez hámozz meg nyersen 3-4 céklát, vágd darabokra, majd tedd egy jénai tálba 2-3 fej darabokra vágott hagymával együtt. Locsold meg olajjal, és kb. 60 percig süsd, amíg puha, mégis kicsit roppanós marad.

Kortyolva is segít

Az immunerősítő csodaturmixhoz gyümölcscentrifugával facsard ki egy cékla, egy alma, és egy zellerszár levét, és máris fogyaszthatod az italt!

 

Salátaként szintén hatékony

Az egészséges tavaszi céklasalátához reszelj durvára egy répát, egy hámozott, főtt céklát és vágj karikára két szál újhagymát. Keverd össze, majd forgasd össze az egy-két evőkanál olívaolajból, egy-két evőkanál balzsamecetből és egy teáskanál mustárból álló, sóval, borssal ízesített öntettel. Jó étvágyat!