FAZÉK

Ez a süti le­ta­szí­totta a trón­ról az almás pitét! Most fi­gyelj!

A fran­ciák haj­to­ga­tott, rusz­ti­kus pi­téje a ga­lette kívül ro­po­gós, belül kré­mes. A tészta könnyen, gyor­san össze­ál­lít­ható, és a haj­to­ga­tás sem bo­nyo­lult. A tész­tá­ból ké­szült tá­nyért azzal pa­ko­lod meg, ami­vel sze­ret­néd. Sósan és éde­sen is el­ké­szít­he­ted. Most egy epres vál­to­za­tot mu­ta­tunk.

Ezt a sütit a franciák pizzájának is nevezik. Ugyanúgy egy kerek tésztalapból áll, melyet megpakolhatunk minden földi jóval. A sajátossága, hogy a végén a tészta széleit körben visszahajtjuk kicsit.  Nagyon praktikus fogás, mert egyben tartja a tölteléket.

Most az epres töltelékkel készített galette receptjét áruljuk el, de mutatunk további ötleteket, hogyan variálhatod ezt a zseniális süteményt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hozzávalók:

  •  200 g liszt
  •  1 csipet só
  •  100 g hideg vaj
  •  30 g porcukor
  •  1 egész tojás + 1 tojás a kenéshez
  •  50 ml hideg víz
  •  kb. 2 ek lekvár vagy mascarpone
  •  5 dkg darált dió
  •  kb. 250-300 g eper, felszeletelve
  •  1 citrom leve és reszelt héja
  •  1 teáskanál kristálycukor, kevés fahéj

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A lisztet gyorsan morzsold el a hideg vajjal és egy csipet sóval.
  2. Add hozzá a porcukrot, az egy egész tojást, a vizet, és gyorsan gyúrd össze
  3. Tedd a hűtőbe, ott pihentesd egy órát 
  4. Lisztezett deszkán nyújtsd ki
  5. Fektesd a sütőpapírral bélelt, kerek vagy hosszúkás tepsibe, és ott folytasd a további teendőket
  6. A széleit 2 ujjnyira üresen hagyva kenj a közepébe lekvárt vagy mascarponét, majd szórd meg bőven dióval.  Pakold rá a felszeletelt gyümölcsöket is
  7. Ízesítésként nyomj rá egy kis friss citrom levet, szórd meg reszelt citromhéjjal, fahéjjal és cukorral.
  8. Az oldalát hajtsd rá, mint egy borítékot
  9. Kend le a tészta tetejét egy felvert tojással
  10. Told a 180-185 fokos sütőbe, és hagyd készre sülni. Kb. 40 perc lesz

És így néz ki almatöltelékkel. Ugye te is imádod a rusztikus egyszerűséget a süti és a tálalás látványában, mely az ízek kavalkádjával egyesül?

Szilvával és fekete szederrel is mennyei! Már alig várjuk a nyarat, a gazdag gyümölcsválasztékot, ugye?

Eközben a címlapon

Ilyen egy sós változat. Itt paradicsomból, hagymából és kecskesajtból áll a töltelék:

A galette-t a franciák leginkább bőséges, kényelmes reggelinek fogyasztják. Tipikusan egy egész tojást ültetnek ilyenkor a tetejére. Ebben a változatban a töltelék alapja a fűszeres gomba: