KÜLFÖLD

Ez a rej­té­lyes el­tű­né­sek oka: meg­fej­tet­ték a Ber­muda-há­rom­szög tit­kát

Sokan mon­da­nak sok­fé­lét, hogy pon­to­san miért süllyedt el annyi hajó a Ber­muda-há­rom­szög­ben, most vi­szont úgy lát­szik hi­va­ta­los tu­do­má­nyos ma­gya­rá­za­tot ta­lál­tak a rej­télyre.

A brit Southampton Egyetem tudósai szerint 30 méteres hullámok miatt tűnhettek el hajók a rejtélyes Bermuda-háromszögben, azaz a hírhedt Florida, Bermuda és Puerto-Rico által közbezárt 700 000 négyzetkilométeres területen az Atlanti-óceánon - írja az amerikai FoxNews.

Fotó: Twitter

A Bermuda-háromszög rejtélyes eltűnéseire a II. világháború alatt figyeltek fel először, miután több katonai hajónak is örökre nyoma veszett a területen. A furcsaságok nyomába eredő kutatók végül egészen Kolumbusz idejéig visszamenőleg is találtak iratokat, melyek megmagyarázhatatlan hajóeltűnésekről szólnak a térségben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A mostani 'Bermuda kutatást' vezető professzor, Dr. Simon Boxhall azt mondta,  hogy a rejtélyes eltűnésekért valószínűleg hatalmas, akár a 30 méteres magasságot is elérő hullámok a felelősek. Az úgynevezett szörnyeteghullámok (rogue waves) a különböző irányból érkező, különböző hőmérsékletű és nyomású tengeri viharok metszéspontjában születnek. A szimulációs kísérletek pedig azt bizonyítják, hogy a Bermuda-háromszög éghajlatát tekintve ideális az ilyen típusú szörnyhullámok kialakulásához.